Τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του ΝΑΤΟ να οριστικοποιήσουν την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, δήλωσε την Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις σκανδιναβικές χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε σε συνέντευξη Τύπου στη σουηδική πόλη Λουλέα ότι η Σουηδία είχε κάνει αξιοσημείωτα βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασε η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και απέδειξε τη δέσμευσή της στη συμμαχία «ξανά και ξανά».

«Πιστεύουμε ότι η ώρα είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε», είπε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Reuters.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι συνεδριάσεις για τα F16 με την Τουρκία είναι «ξεχωριστά ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με tweet της Κάλιλι Άργουντ ανταποκρίτρια ασφαλείας του CNN.

ΝΑΤΟ και F16

Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «δεν συνδέει τα δύο ζητήματα», κατέληξε ο ίδιος.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν και στην τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Anadolu, οι δύο άντρες, συζήτησαν μεταξύ άλλων, τις προετοιμασίες για τη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, τητ επίθεση στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

Τζο Μπάιντεν vs Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του, είχε φανεί τα αγκάθια στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν βγει ακόμα.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.