Την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ενεργειακού εργαστηρίου «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και είπε ότι θεωρεί πως είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, «η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πολιτική των δύο κρατών»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκοκυπριακή «Γκιουνές» γράφει ότι ο κ. Τατάρ σε δηλώσεις του επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις και ανέφερε ότι «αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, μπορεί να γίνει με συνεργασία δύο κυρίαρχων ίσων κρατών» και πως «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε εντίμως είναι σημαντική η κυριαρχία μας».

Προκλήσεων συνέχεια…

Η Αγκυρα συντηρεί, και την τελευταία περίοδο, τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου. Τη Δευτέρα προβλήθηκε βίντεο στη διάρκεια ομιλίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο αναφερόταν ότι «Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για ΑΟΖ με την τδβκ και τη Λιβύη».

Εδώ και αρκετό καιρό, τούρκοι ειδικοί τόνιζαν ότι θα πρέπει να συναφθεί και συμφωνία για την ΑΟΖ, ότι η Τουρκία θα πρέπει ν’ ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο και ότι αυτό το σκέλος έλειπε. Πριν λίγες ημέρες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «εθνική υπόθεση» την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον κατάλληλη.