Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με τις δηλώσεις της, με αφορμή αυτή τη φορά τη «μαύρη» επέτειο για 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ως μια από τις πιο «ένδοξες νίκες της ένδοξης ιστορίας» της Τουρκίας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ευτυχισμένη 570ή επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια από τις πιο ένδοξες νίκες της ένδοξης ιστορίας μας!» έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter για να προσθέσει:

«Τιμώ τη μνήμη του νικητή αρχηγού Σουλτάνος Μεχμέτ Β’ και των ηρωικών προγόνων μας, που άνοιξαν μια νέα εποχή, άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και έκαναν την Οθωμανική Αυτοκρατορία παγκόσμιο κράτος. Θα προστατεύσουμε την κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε τη χώρα μας παίρνοντας δύναμη από την εύνοια και τη θέληση του έθνους μας. 🇹🇷».

Σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για μια «ένδοξη νίκη» που σηματοδότησε ολόκληρη την εποχή.

«Χρόνια πολλά για τα 570 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τιμούμε τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’ και όλους τους ένδοξους προγόνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, που πέτυχαν το αδύνατο πλοηγώντας τα πλοία από ξηρά και που πέτυχαν μια ένδοξη νίκη».

«Στις 29 Μαΐου θα γιορτάσουμε την εκλογική νίκη μαζί με την άλωση»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει άλλωστε πριν λίγες ημέρες μια «γεύση» για τις προκλητικές δηλώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ο τούρκος πρόεδρος βλέποντας τον εαυτό του σαν τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή φαντασιωνόταν ότι θα ξαναμπεί 570 χρονιά μετά τον σουλτάνο σαν κατακτητής στην Αγία Σοφία.

«Ελπίζω ότι στις 29 Μαΐου θα γιορτάσουμε την εκλογική νίκη μαζί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο «Haliç» στην Κωνσταντινούπολη.