Προβλήματα «με το καλημέρα» στις ενδοσχολικές εξετάσεις που ξεκινούσαν σήμερα, Δευτέρα, για τα λύκεια. Από το πρωί, μαθητές και καθηγητές χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να μπορέσουν να πάρουν τα θέματα – και σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η σημερινή εξέταση αναβλήθηκε.

Τι ακριβώς συνέβη; Διευθυντές και εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κάνουν την κλήρωση των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων, όπως ορίζεται από τον νόμο.

Οι… εξηγήσεις του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την πολύωρη ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών, «παρά την πρωινή καθυστέρηση, κανονικά διεξήχθησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στην πλειονότητα των λυκείων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ’ λυκείου, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, σε ορισμένα λύκεια, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α’ και Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι σε αναμονή αναλυτικής ενημέρωσης από το ΕΔΥΤΕ για την αιτία του προβλήματος που ανέκυψε το πρωί».

Οι αντιδράσεις

Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της ΟΛΜΕ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΜΕ: Το υπουργείο προτιμά να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως είναι τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Τσαπανίδου: Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα έχουμε και τότε;

«Στο μέλλον το παιδιά μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί» σημειώνει από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων.

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων.

Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα έχουμε και τότε;

Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί» αναφέρεται».

Για «νέο επιτελικό φιάσκο» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την αδυναμία Διευθυντών και εκπαιδευτικών να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής αναστάτωση από τη μη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων

Ανακοίνωση στην οποία επικρίνει την πρώην υπουργό Παιδείας και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς δεν έχει καμία ευθύνη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για την καθυστέρηση των εξετάσεων σε όλα τα λύκεια της χώρας, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη δοκιμασία των μαθητών» τονίζει η ανακοίνωση.