«Για να επιστρέψει το πλοίο στην πορεία του, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λογική στην κοινωνία μας, την κανονικότητα στις κοινότητές μας και την ακεραιότητα στους θεσμούς μας», λέει στο προεκλογικό του σποτ ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρον ΝτεΣάντις.

«Στη Φλόριντα αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνει», υποστηρίζει. Πολλοί διαφωνούν…

Η ανακοίνωσή του 44χρονου πολιτικού-νέου «αστέρα» των υπερσυντηρητικών Αμερικανών ότι τελικά διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το 2024 έρχεται σε μια περίεργη συγκυρία.

Έγινε εν μέσω αβεβαιότητας για την αμερικανική οικονομία, στο φόντο ενός σκληρού «μπρα ντε φερ» μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών για το όριο του χρέους.

Αυτά, ενώ στο εσωκομματικό πεδίο ο ΝτεΣάντις υπολείπεται κατά πολύ και σταθερά στις δημοσκοπήσεις έναντι του πολιτικού «μέντορά» του, Ντόναλντ Τραμπ. Τουλάχιστον προσώρας.

Για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, η είδηση ότι η δίκη του στη Νέα Υόρκη θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου, εν τω μέσω των προκριματικών στους Ρεπουμπλικανούς, αποτελεί σίγουρα «δίκοπο μαχαίρι».

Νέες δημοσκοπήσεις φερ’ ειπείν δείχνουν ότι, με προεδρικό υποψήφιο τον 44χρονο ΝτεΣάντις αντί τον 76χρονο Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί θα είχαν μάλλον καλύτερες πιθανότητες για νίκη έναντι των Δημοκρατικών και του 80χρονου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Για πολλοστή φορά, σημαντικός αποδεικνύεται ο παράγοντας της ηλικίας. Δεν είναι φυσικά ο μοναδικός…

Σε ρητορική, οι δύο επικρατέστεροι «μονομάχοι» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δεν διαφέρουν επί της ουσίας.

Όχι τυχαία, ο ΝτεΣάντις χαρακτηρίζεται συχνά ως «μυαλωμένος Τραμπ».

Έχει τη στήριξη μέρους της ελίτ, με τελευταία ηχηρή προσθήκη τον Έλον Μασκ. Δεν θεωρείται ωστόσο χαρισματικός.

Σε αυτό φαίνεται πάντως να έχει ως «αντίβαρο» τη σύζυγό του, Κέισι, πρακτικά «επιτελάρχη» της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ως ζεύγος και κατά μόνας έχουν άκρατο πάθος για εξουσία.

Τόσο, ώστε πολλοί να τους συγκρίνουν όχι με το ζεύγος Τραμπ, αλλά με το Δημοκρατικό «δίδυμο» του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον.

Ο κύριος… «DeSanctimonious»

Επί της ουσίας, ο ΝτεΣάντις διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εδώ και μήνες, με ώθηση την πανηγυρική επανεκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, χάρη και στη χαλαρή πολιτική που εφάρμοσε έναντι της COVID-19.

Προ τριμήνου κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του ως… διαπιστευτήρια για τον Λευκό Οίκο.

«Όργωσε» αμερικανικές πολιτείες και μόλις ολοκλήρωσε μια μίνι διεθνή περιοδεία σε στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ: την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη Βρετανία.

Ήταν μια σαφής προσπάθεια να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του, ενόσω στο εσωτερικό των ΗΠΑ «πουλά» τους «πολιτιστικούς πολέμους» του στη Φλόριντα ως «οδικό χάρτη» διακυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες υπέγραψε 80 νέους νόμους, αρκετοί από τους οποίους έχουν τραβήξει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο.

Όχι τυχαία, άπτονται θεμάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.

Μεταξύ άλλων, ο ΝτεΣάντις απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Επέκτεινε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Ανήγαγε σε κακούργημα τις ορμονικές θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις σε ανήλικους σε φυλομετάβαση.

Έχει ήδη «λογοκρίνει» τα μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και τη διδασκαλία της κριτικής φυλετικής θεωρίας στα σχολεία.

Στον πόλεμο κατά της διαφορετικότητας, τα έβαλε μέχρι και με τον κολοσσό της Disney, Νο1 εργοδότη στη Φλόριντα.

Έχει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική.

Αντιγράφοντας τον Τραμπ, σφυροκοπά ανελέητα την «woke» κουλτούρα στην Αμερική: την «κουλτούρα της αφύπνισης» για τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επί της ουσίας παίζει στο ίδιο «γήπεδο» με τον Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να τον «κοντύνει» πολιτικά, κολλώντας του το παρατσούκλι «DeSanctimonious».

Ένα κράμα από το επίθετο του ΝτεΣάντις και τη λέξη «sanctimonious», που σημαίνει φαρισαϊκός, δήθεν ηθικολόγος.

«Θα σας πω πράγματα γι’ αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά», είχε απειλήσει προ μηνών ο πρώην πρόεδρος. «Ξέρω περισσότερα γι’ αυτόν από οποιονδήποτε άλλον, εκτός ίσως από τη γυναίκα του, η οποία “τρέχει” επί της ουσίας την καμπάνια του».

Ο παράγοντας «Κέισι»

Πράγματι η 42χρονη Κέισι ΝτεΣάντις δεν είναι απλά η «πρώτη κυρία της Φλόριντα» και μητέρα τριών παιδιών – της 5χρονης  Μάντισον, του 4χρονου Μέισον και της 2 ετών Μέιμι- όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του νυν 46ου κυβερνήτη της «Ηλιόλουστης Πολιτείας».

Παιδί μικροαστικής οικογένειας του Οχάιο, με σπουδές στα οικονομικά και καριέρα τηλεπαρουσιάστριας στη Φλόριντα, δεν αρκείται στο ρόλο της συζύγου-μητέρας.

Έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού προφίλ και της καριέρας του Ρον ΝτεΣάντις.

Πολλοί μάλιστα την αποκαλούν «συγκυβερνήτη».

Και όχι μόνο για τις πρωτοβουλίες της σε πολιτειακό επίπεδο: για την ανάκαμψη από φυσικές καταστροφές, έως εκστρατείες για την ψυχική υγεία.

Για να στηρίξει την επανεκλογή του συζύγου της τον Νοέμβριο στη θέση του κυβερνήτη, δημιούργησε ένα κίνημα από ορδές υπερσυντηρητικών μαμάδων, τις «Mamas for DeSantis».

Είναι η πρώτη μεταξύ των συμβούλων του, λένε Ρεπουμπλικανοί λομπίστες στο Politico.

Περνά από «κόσκινο» υποψήφια μέλη του επιτελείου του, αποφασίζοντας ποιος μένει και ποιος φεύγει.

Με την παρουσία της στις δημόσιες εμφανίσεις κάνει πιο «ανθρώπινο» το προφίλ του επίδοξου νέου προέδρου.

Έχει επίσης γίνει η φωνή της επικοινωνιακής στρατηγικής του.

Το έκανε αναρτώντας ακόμη και βίντεο για την πρόσφατη περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού, το 2021.

Με σπασμένη φωνή, η Κέισι περιέγραψε πόσο «υποστηρικτικός» ήταν ο σύζυγός της, αναλαμβάνοντας -παράλληλα με τα καθήκοντα του κυβερνήτη- το μεγάλωμα των τριών παιδιών τους, ενόσω εκείνη έκανε εξαντλητικές χημειοθεραπείες.

Δεν έχουν πάντως όλοι οι συνεργάτες τους την καλύτερη εικόνα.

Ο ΝτεΣάντις «είναι ένας ηγέτης που λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις με τη βοήθεια της συζύγου του, η οποία δεν εκλέχθηκε από κανέναν, είναι τέρμα φιλόδοξη και βλέπει παντού “φαντάσματα”», είπε ανωνύμως ένας από αυτούς στο Politico.

«Είναι πιο παρανοϊκή από εκείνον», είπε ένας άλλος.

«Η επανεκλογή του την έκανε να έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά της να διεξάγει de facto μια προεδρική εκστρατεία».

Το τελικό «ξεκαθάρισμα»

Αρκούν όμως όλα αυτά για να επικρατήσει κατ’ αρχήν στο εσωκομματικό πεδίο ο φιλόδοξος κυβερνήτης της Φλόριντα;

Ο ίδιος έχει ένα μεικτό ιστορικό εκλογικών νικών και αποτυχιών, έπειτα από τρεις εκστρατείες για το Κογκρέσο, μια ματαιωμένη καμπάνια για τη Γερουσία και δύο εκλογές στη θέση του κυβερνήτη.

Πολλά λέγεται ότι θα κριθούν από τις ισορροπίες με την ελίτ του κόμματος και την υπερσυντηρητική εκλογική βάση των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» μεταξύ του ΝτεΣάντις και του Τραμπ αναμένεται σκληρή και αδυσώπητη. Και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Ειδικά δε για τον πρώην πρόεδρο με πολλές νομικές «λακούβες».

Όμως είναι ήδη πολλοί αυτοί που αμφισβητούν τη δυναμική του κυβερνήτη της Φλόριντα και το στρεβλό «αφήγημα» περί… νέας πολιτικής πνοής για τους Ρεπουμπλικανούς με την υποψηφιότητά του.

«Aν ο 44χρονος ΝτεΣάντις υποτίθεται ότι είναι ο αυριανός Τραμπ, μια νεανική εκδοχή του 76χρονου πρώην προέδρου, γιατί μοιάζει τόσο χθεσινός;» διερωτάται ρητορικά ο αρθρογράφος των New York Times Φρανκ Μπρούνι.

«Από το στιλ των μαλλιών του μέχρι την έλλειψη φινέτσας», σχολιάζει, «από τη συναισθηματική αποστασιοποίησή του μέχρι τον ξέπνοο ρυθμό του, υπάρχει κάτι τρανταχτά μη μοντέρνο στον κυβερνήτη της Φλόριντα».

Το ερώτημα είναι «εάν θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι μια εναλλακτική στον Τραμπ» και, εάν ναι, εάν επιζητούν μια σαν και αυτή.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν καν επιλογές που να τους βάζουν σε αυτού του τύπου δίλημμα. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Εξ ου και ο Αμερικανός αρθρογράφος, όπως και πολλοί άλλοι στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα του ΝτεΣάντις ως μια «αυταπάτη».

Του ίδιου ή και των Ρεπουμπλικανών…