Αν λάβει κάποιος υπόψη τη χαοτική διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα υποθέσει ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Παρ’ όλα αυτά ο ΝτεΣάντις, που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα, σχεδιάζει να περιοδεύσει την επόμενη εβδομάδα στις Πολιτείες που ψηφίζουν πρώτες στις εσωκομματικές εκλογές. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα εκφωνήσει ομιλίες και θα κάνει συζητήσεις με πολίτες σε τετραήμερη περιοδεία σε 12 πόλεις και κωμοπόλεις από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, ξεκινώντας από την Αϊοβα, περνώντας από το Νιου Χαμσάιρ και καταλήγοντας στη Νότια Καρολίνα.

Οι συνεργάτες του ΝτεΣάντις ήλπιζαν ότι θα κάνει μια εντυπωσιακή ανακοίνωση και γι’ αυτό είχαν κανονίσει να συμβεί στη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τον επικεφαλής του Twitter Ιλον Μασκ. Στο πολυδιαφημισμένο φόρουμ, όμως, παρουσιάστηκαν βλάβες και πολλά προβλήματα ήχου και σύνδεσης. Το αλαλούμ στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του προκάλεσε χλευασμό από τους αντιπάλους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του ως υποψηφίου.

«Εσπασε το Διαδίκτυο»

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα με χιούμορ και αργότερα, σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, αστειεύτηκε ότι «έσπασε το Διαδίκτυο». Η καμπάνια του ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα σε μία ώρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Πέρασε το υπόλοιπο της βραδιάς δίνοντας συνεντεύξεις σε φιλικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, περιγράφοντας το όραμά του για την εκστρατεία του. Η είσοδος του ΝτεΣάντις στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών δημιουργεί μια έντονη αναμέτρηση με τον άλλοτε σύμμαχό του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται κατά κράτος έναντι του ΝτεΣάντις.

Βολές προς Τραμπ

Σε τηλεφωνική συζήτηση με συντηρητικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Ντε Σάντις έριξε μερικές από τις ισχυρότερες βολές του κατά του Τραμπ μέχρι σήμερα, υπονοώντας ότι ο πρώην πρόεδρος συνέβαλε στη διόγκωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού όσο ήταν πρόεδρος και υποστήριξε νομοθεσία το 2018 που, όπως λέει, θα παρείχε «αμνηστία» σε μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Ο ΝτεΣάντις επιδιώκει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα πολιτικό που τα καταφέρνει, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις πολιτικές COVID-19 και αντιστάθηκε στην προοδευτική ιδεολογία, υιοθετώντας πολύ συντηρητικά μέτρα στα σχολεία της Φλόριντα. Η προεκλογική εκστρατεία του θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου στην Αϊοβα, μια Πολιτεία που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για τις προεδρικές του ελπίδες. Το σημαντικό μπλοκ ψήφων των ευαγγελικών της Αϊοβα κατά καιρούς υπήρξε ψυχρό απέναντι στον Τραμπ, συμβάλλοντας στην ήττα του το 2016 στις κομματικές κάλπες.