Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα, μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να χαρτογραφήσει την πορεία έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τα αίτια της ήττας και την επόμενη μέρα.

«Πολυπαραγοντική η ήττα»

«Οι πολίτες είναι αυτοί που, με την ετυμηγορία τους, μας τοποθετούν εκεί που αυτοί μας αξιολογούν. Οι  βουλευτές και οι κυβερνήσεις είναι στα χέρια των πολιτών για να τους αξιολογούν συνεχώς», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στο MEGA για το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εκλογές, ανέφερε πως «οι πρώτες μέρες, μας βρήκαν όλους σοκαρισμένους και έπρεπε γρήγορα να οργανώσουμε την σκέψη μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως άτομα και ως πολιτικός φορέας».

«Όλοι έχουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που βγήκε και ανάλαβε την πλήρη ευθύνη – εγώ δε συμφωνώ ότι έχει την πλήρη ευθύνη – και ζήτησε και συγγνώμη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυπαραγοντική.

«Είναι πολυπαραγοντικό, δεν είναι κάτι που εύκολα κάποιος μπορεί να πει ‘αυτό ήταν’ και το αλλάζω κατευθείαν. Ένα κύριο είναι ότι απευθύναμε έναν θολό προγραμματικό λόγο, όχι όσο καθαρά θα έπρεπε. Ενώ διαθέτουμε πρόγραμμα, το θολώσαμε με λάθος μηνύματα, είτε με κάποιες φωνές», εξήγησε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ξυδάκη περί «συνδρόμου Στοκχόλμης» των ψηφοφόρων της ΝΔ, η Όλγα Γεροβασίλη πήρε σαφείς αποστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «φυσικά και δεν έχουν καμία ευθύνη οι πολίτες».

«Στρατηγικό λάθος η απλή αναλογική»

Η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «στρατηγικό λάθος» ήταν και η απλή αναλογική.

«Το πρόγραμμά μας, είμαι απόλυτα πεισμένη, το έχουμε μελετήσει πάρα πολύ. Αυτή η θετική μας πρόταση δεν βγήκε καθαρά στην κοινωνία, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε το επόμενο διάστημα.

»Στρατηγικό λάθος και η επιλογή της απλής αναλογικής. Εμείς είχαμε τη διάθεση η χώρα να κυβερνηθεί από προοδευτικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είπαν σταθερά ένα ‘όχι’. Αυτό πέρασε στην κοινωνία και δημιούργησε αίσθημα αστάθειας. Η απλή αναλογική ‘κάηκε’ και με ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της ΝΔ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα «λουστραρισμένο και πολύ ραφιναρισμένο ψέμα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ»

Απαντώντας στις φήμες για παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την Αριστερά, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός που σε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, πήρε την ευθύνη να βάλει πάνω το εθνικό συμφέρον. Πολλοί δεν θα ήθελαν να υπάρχει στο προσκήνιο.

»Ο Τσίπρας είναι εδώ, θα ξαναδώσουμε μια δυνατή μάχη για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς».