Η θρυλική Τίνα Τάρνερ πέθανε σήμερα, στα 83 της, έπειτα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

«Η Τίνα Τάρνερ, η ‘βασίλισσα του Rock’n Roll’ έφυγε σήμερα, σε ηλικία 83 ετών, καθώς έπασχε από μια ασθένεια εδώ και χρόνια, στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της.

Έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καριέρα, στίχους που θα σιγοτραγουδάμε και μουσικές στο ρυθμό των οποίων θα λικνιζόμαστε για χρόνια.

«The Best» και άλλες παγκόσμιες επιτυχίες

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει χορέψει στο ρυθμό των hit της, με πρώτο και καλύτερο –ίσως- το «The Best». Η μουσική της Τίνα Τέρνερ ενέπνευσε καλλιτέχνες των επόμενων γενεών και λατρεύτηκε από τους θαυμαστές της. Τα «What’s Love Got To Do With It», «Private Dancer» και «The Best» πούλησαν πάνω από 180 εκατομμύρια άλμπουμ και η ίδια κέρδισε 12 Grammy στην καριέρα της.

Η παρουσία της πάνω στη σκηνή ήταν αυτό που την ξεχώρισε από τα πρώτη της βήματα, όταν ξεκινούσε στο πλευρό του συζύγου της, Ike Tyrner (τον οποίο εγκατέλειψε έπειτα από χρόνια κακοποίησης).

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα μεγαλύτερα hits και οι ιστορίες πίσω από αυτά, όπως τα συγκέντρωσε το BBC:

1. River Deep, Mountain High (1966)

Έξι χρόνια μετά τη γνωριμία της με τον Iky, ο παραγωγός Phil Spector ζήτησε να συνεργαστεί με την Τίνα Τέρνερ και μάλιστα «απέκλεισε» τον κακοποιητικό της σύζυγο, που «ήθελε να έχει λόγο στα πάντα» από το στούντιο.

Η θρυλική τραγουδίστρια έμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι ο παραγωγός είχε επιστρατεύσει μια ορχήστρα και μια χορωδία για το καλύτερο αποτέλσμα. «Ήμουν απλώς ένα κορίτσι από το Τενεσί, ποτέ δεν είχα δει κάτι τέτοιο« έλεγε η Turner.

Ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 3 των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά «πάτωσε» στις ΗΠΑ. Και όπως έλεγε η ίδια «οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί έλεγαν ότι δεν είναι αρκετά “μαύρο” για να χαρακτηριστεί μπλουζ και αρκετά “λευκό” για να είναι ποπ!

2. Proud Mary (1971)

Η Τίνα Τέρνερ και ο Άικ διασκεύασαν την επιτυχία των Credence Clearwater Revival το 1971 σε μια πιο εκρηκτική και funk εκδοχή. Αυτό το κομμάτι εντυπωσίασε τους Αμερικανούς, έφτασε στην τέταρτη θέση του Billboard chart και κέρδισε Grammy.

Αυτό ήταν το τραγούδι που διάλεξε η Beyonce για να αποτίσει φόρο τιμής στην Tina Turner σε μια εκδήλωση προς τιμήν της το 2005 και τρία χρόνια αργότερα οι δυο τους το τραγούδησαν ως ντουέτα στα βραβεία Grammy.

3. Nutbush City Limits (1973)

«A church house, gin house/a school house, outhouse»: Σε αυτούς τους στίχους η Τίνα Τέρνερ περιέγραψε γλαφυρά την πατρίδα της, το Τενεσί.

Η μελωδία του ήταν μια νοσταλγική ανάμνηση από την παιδική της ηλικίας όταν μάζευε βαμβάκι στα χωράφια.

Τρία χρόνια αργότερα, η Τίνα Τέρνερ εγκατέλειψε τον Άικ ο οποίος την κακοποιούσε επί χρόνια.

4. Let’s Stay Together (1983)

Είναι 1983 και η Tina Turner έχει χωρίσει και πρέπει να βρει το κουράγιο να ξεκινήσει τη σόλο καριέρα της. Η στιγμή αυτή ήρθε όταν γνώρισε δύο μέλη του αγγλικού electro-pop συγκροτήματος Heaven 17 που έψαχναν τραγουδίστρια για ένα άλμπουμ με διασκευές.

Αρχικά ηχογράφησαν το Ball of Confusion των Temptations και στη συνέχεια το Let’s Stay Together του Al Green – το οποίο έγινε η πρώτη βρετανική top 10 επιτυχία της Τίνα Τέρνερ.

5. Private Dancer (1984)

Το ομότιτλο τραγούδι από το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους Dire Straits. Το έγραψε ο frontman Mark Knopfler αλλά δεν του άρεσε με ανδρική φωνή και το τραγούδησε η Τίνα Τέρνερ.

Το τραγούδι μιλά για μια σεξεργάτρια. «Δεν έφτασα εκεί αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις στις οποίες έπρεπε να προδώσουμε τον εαυτό μας με κάποιον τρόπο. Εγώ το έκανα όταν υποχωρούσα στον Άικ, όταν σιωπούσα για να αποφύγω έναν καυγά, όταν έμενα μαζί του παρά το ότι ήθελα να φύγω» είχε πει σε συνέντευξή της.

6. The Best (1989)

Το «The Best» γράφτηκε για την Bonnie Tyler αλλά η Τίνα Τέρνερ το απογείωσε και έφτασε να γίνει συνώνυμο του ονόματός της και ύμνος της δεκαετίας του ’80.

Έχει παίξει σε πολλές διαφημίσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας της Pepsi με την ίδια την Turner.