Τριπλό μήνυμα ενόψει του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών – οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου – επιχειρεί να στείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την οδυνηρή ήττα στις 21 Μαΐου.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί κατήφεια για το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί η ενότητα  και να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και για το κόμμα.

Η πρώτη συζήτηση πάντως που έγινε στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη χαμένη ευκαιρία της απλής αναλογικής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να στρέφει τα «πυρά» του στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα κατηγόρησε ότι με τη στάση τους απαξίωσαν την απλή αναλογική σημειώνοντας μάλιστα ότι επί της ουσίας, άνοιξαν το δρόμο για ευρεία επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δεδομένο ότι κάθε πιθανή συζήτηση σχετικά με την ηγεσία του κόμματος να μετατίθεται για μετά τις δεύτερες κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν το βάρος στον ανασχεδιασμό της στρατηγικής ενόψει των νέων εθνικών εκλογών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει χθες, ότι είναι εδώ και πως δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε με νόημα: «Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα».

Η επόμενη μέρα και οι στόχοι

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη. Τα κορυφαία στελέχη και κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος καλούνται να ανασχεδιάσουν την στρατηγική αλλά και να διορθώσουν όλα όσα στοίχισαν στο κόμμα και το έφεραν σε αυτή τη θέση, χάνοντας σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές 11 ποσοστιαίες μονάδες και συνολικά σχεδόν 600.000 ψήφους.

Για να γίνουν ωστόσο αυτές οι διορθωτικές κινήσεις, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αναζητηθεί τα λάθη και τα «αυτογκόλ» που μπήκαν λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, χθες, η συζήτηση που έγινε στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος δεν έφερε στην επιφάνεια τους λόγους της βαριάς ήττας. Αυτό που επισημάνθηκε ως μία πρώτη ανάγνωση, ήταν η κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Φαίνεται πως τα όργανα του κόμματος επικεντρώθηκαν στο τι πρέπει να αλλάξει εφεξής και ποιο μήνυμα πρέπει να εκπέμψουν στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιστρέψουν στη «δεξαμενή» του κόμματος.

Άλλωστε τα στοιχεία για τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρροές προς άλλα κόμματα ήταν αποκαρδιωτικά για την Κουμουνδούρου και ενδεικτικά για τη συντριβή στις κάλπες.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε μόλις στο 66,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 9,1% έφυγε προς τη Νέα Δημοκρατία, ομοίως άλλο ένα 9,1% ενίσχυσε τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, το 4,2% πήγε προς το ΚΚΕ, 3,3% προς το ΜέΡΑ25, 3,2% κατευθύνθηκε προς την Ελληνική Λύση, κι ένα 4,3% προς άλλο κόμμα.

Οι βασικές κατευθύνσεις

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όλοι συμφώνησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ρίξει το βάρος του στην κρίσιμη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ενώ  εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – όπως σημείωσαν – να σταθεί ισχυρό ανάχωμα «στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Την ίδια στιγμή, τόνισαν ότι «δεν θα κάνουν τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».