«Η νέα τουρκική Navtex είναι παράνομη, όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική Navtex όπου η Τουρκία για πρώτη φορά δεσμεύει περιοχές για παράνομη διεξαγωγή ασκήσεων πολύ κοντά στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για «τον εθνικό εναέριο χώρο/FIR/ θαλάσσιο χώρο, αρμόδιες είναι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η Navtex «είναι παράνομη, όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενες».
Η Κύπρος εξέδωσε αντί-Navtex
Σημείωσε ότι έχουν ήδη σταλεί οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για καταγγελία στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Και προσέθεσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) εξέδωσε αντί – Navtex, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η άσκηση της Τουρκίας «είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών ναυτικής ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, για διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης την επόμενη εβδομάδα ανοικτά της περίκλειστης Αμμοχώστου, γίνεται κάθε χρόνο. Η άσκηση κορυφώνεται τον Ιούνιο, όπου διεξάγεται η μεγάλη άσκηση της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

- Διακινητής ναρκωτικών συνελήφθη στη Μήλο με κοκαΐνη, πάνω από 6.000 ευρώ και… τεφτέρι αγοραπωλησιών (video)
- Μέση Ανατολή: To Ιράν απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των εμπορικών οδών μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα
- Λονδίνο: Άλογο της Βασιλικής Φρουράς καταρρέει από τη ζέστη – Η αντίδραση του αναβάτη (video)







