Διαδικαστικός αναμένεται να είναι ο χαρακτήρας των διερευνητικών εντολών που ορίζει το Σύνταγμα, μετά τη συντριπτική νίκη της ΝΔ.

Στις 11:00, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, θα μεταβεί στη Βουλή προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα τα αποτελέσματα των εκλογών και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Στις 11.30 ο κ. Τασούλας, αναμένεται να δώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τις οποίες θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί των πρώτων τριών κομμάτων, κατά σειρά ποσοστών του εκάστοτε κόμματος. Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει και να αξιοποιήσει  την εντολή έως τρεις ημέρες, ή μπορεί να την παραδώσει και νωρίτερα.

Κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει, καθώς όπως είπε και ο Ακης Σκέρτσος «τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών».

Τι θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να καλέσει εντός της ημέρας, τον αρχηγό του πρώτου κόμματος – εν προκειμένω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Ωστόσο ο ίδιος δεν θα την αξιοποιήσει, με δεδομένη τη θέση του για την ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, που ενισχύεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, που δίνει στη ΝΔ, 146 έδρες.

Αλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει σήμερα τη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει απάντησε καταφατικά. «Χθες έγιναν κάποιες επικοινωνίες με τους δύο αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω εάν επαναληφθούν και σήμερα», είπε,  αποκαλύπτοντας ότι οι λεπτομέρειες της στρατηγικής της ΝΔ θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει αργότερα.