Στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αναφέρονται σήμερα Δευτέρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά.

Στις αναφορές τους κάποια εκ των ξένων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας «ορόσημο», καθώς η αύξηση του ποσοστού από το 39,85% το 2019 σε 40,8% το 2022, συνιστά την πρώτη αύξηση σε ποσοστό κυβερνώντος κόμματος σε εκλογές για περισσότερο από 40 χρόνια. Ωστόσο, παρά την επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διπλάσιο ποσοστό, εντούτοις εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία των 151 εδρών, όπως επισημαίνεται και από τα διεθνή μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε 40,8% ποσοστό που της δίνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11,5% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,2% και 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.

Reuters: Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία

«Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, όμως βρέθηκε λίγο πιο χαμηλά από το όριο που απαιτείται για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, καθιστώντας πιθανότερο τον δεύτερο γύρο των εκλογών σε ένα μήνα», αναφέρει στο άρθρο του το Reuters.

Από τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δώσει στα τρία κορυφαία κόμματα -Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- τρεις ημέρες με τη σειρά για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Αν αποτύχουν, η Σακελλαροπούλου θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να προετοιμάσει τη χώρα για νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, δήλωσε ότι πιστεύει ότι του δόθηκε σαφής εντολή.

Το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση για τον Μητσοτάκη, του οποίου η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, την πανδημία, την κρίση στο κόστος διαβίωσης και το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο που προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Ομοίως, ήταν καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2015 στηριζόμενο στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τον χειρισμό της κρίσης χρέους από τα άλλα κόμματα που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το κόμμα ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών του Σύριζα που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις διαπραγματεύσεις του 2015 με τους δανειστές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Bloomberg: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, αλλά χρειάζεται νέα ψηφοφορία για να κυβερνήσει μόνος του

Στο βασικό του θέμα, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε τον αντίπαλό του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση μιας ακόμη τετραετούς θητείας και στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη έλαβε σχεδόν το 41% των ψήφων έναντι 20% του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το όριο για να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση μόνος του, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιλέξει άλλη μια εκλογική αναμέτρηση σε περίπου ένα μήνα αντί να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι ψηφοφόροι πείστηκαν από τη δέσμευση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα. Τα τρία κορυφαία κόμματα θα έχουν περίπου εννέα ημέρες για να δουν εάν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, όμως αυτό είναι απίθανο αφού όλοι οι αρχηγοί των τριών ισχυρότερων κομμάτων έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους και επειδή ο Μητσοτάκης έχει πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα για μια αποφασιστική νίκη εάν διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση του λαού να κυβερνήσει μόνη της», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Ξέρω πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, κάτι που απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα να τις εφαρμόσει».

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες βάσει του νέου συστήματος της απλής αναλογικής που ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας υποψήφιος χρειάζεται περίπου το 46% των ψήφων για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Εάν διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, ο νικητής θα λάβει μπόνους έως και 50 έδρες, που σημαίνει ότι το όριο πέφτει στο 38% περίπου, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το κοινοβούλιο των 300 εδρών.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς με τη Νέα Δημοκρατία να είναι η ξεκάθαρη νικήτρια», δήλωσε ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος του παραρτήματος της Axia Ventures στην Αθήνα. «Αν και είναι πολύ απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές, οι επόμενες δύο ημέρες δεν θα είναι τόσο ασταθείς όσο αναμενόταν προηγουμένως».

Οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το ΑΕΠ να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωση του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σύγκριση με το γερμανικό έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο το περασμένο έτος. Τα ελληνικά ομόλογα με απόδοση παρόμοια με τα ιταλικά. Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

Η οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 223 δισ. ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

«Περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη με ισχυρούς όγκους στην αγορά την επόμενη περίοδο», τονίζει ο Αλεβιζάκος, ο οποίος αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές «που θα στηρίξει όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Οι εκλογές επισκιάστηκαν από αρκετά περιστατικά, όπως το σιδηροδρομικό δυστύχημα νωρίτερα φέτος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα και ένα σκάνδαλο στο οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του κατασκόπευε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η διαφορά νίκης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η μεγαλύτερη από το 1974 και το ποσοστό αυξήθηκε ελαφρά από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε σε όλες τις 59 εκλογικές περιφέρειες, εκτός από μία.

Από σήμερα Δευτέρα, ο Μητσοτάκης θα έχει τρεις ημέρες για να δει αν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν αποτύχει, η εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πηγαίνει στο δεύτερο κόμμα για άλλες τρεις ημέρες, και εάν αποτύχει, τότε το τρίτο κόμμα θα έχει επίσης άλλες τρεις ημέρες για να διαπραγματευτεί μια πιθανή κυβέρνηση.

Εάν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν, τότε η Πρόεδρος μπορεί να καλέσει όλους τους ηγέτες των κομμάτων να διερευνήσουν την πιθανότητα σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού. Εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια -ή εάν η πρόεδρος αποφασίσει να μην ξεκινήσει τη διαδικασία- τότε οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σε περίπου ένα μήνα.

Financial Times: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους στις βουλευτικές εκλογές

Στο ίδιο μήκος κύματος και με τα άλλα διεθνή μέσα οι Financial Times, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υποσκέλισε τους κύριους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας απροσδόκητα το ποσοστό ψήφων του κεντροδεξιού κόμματός του, όμως υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας.

Όπως επισημαίνεται ενώ το αποτέλεσμα (40,8% ΝΔ 20% ΣΥΡΙΖΑ) ξεπερνά κατά πολύ τις δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης αναμένεται να προκηρύξει δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι, επειδή το κόμμα του εξασφαλίζει μόνο 145 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το μερίδιό του σε εκλογές για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η καλύτερη εκλογική επίδοση μιας υφιστάμενης κυβέρνησης από τη μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια εύθραυστη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μητσοτάκης αργά την Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιλέξει τον δεύτερο γύρο εκλογών για να επιδιώξει την πλειοψηφία. «Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει ανεξάρτητα και σθεναρά», πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει έναν συνασπισμό και ότι θα επιδιώξει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση ενός νέου εκλογικού νόμου, που εισήγαγε η κυβέρνησή του, ο οποίος δίνει στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις πρώτες εκλογές έως και 50 έδρες μπόνους.

Οι εκλογές ήταν ένα δυνητικά απειλητικό πλήγμα για τον Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό που συνδέεται ευρέως με την υψηλά διακυβεύματά του για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Αντί να επωφεληθεί από τη συζήτηση για το κόστος διαβίωσης που κυριάρχησε προεκλογικά, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε σημαντικά από 31,5% σε λίγο περισσότερο από 20%. Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, εάν δεν αναδειχθεί οριστικός νικητής την ημέρα των εκλογών, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα λάβει τριήμερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Στην περίπτωση αποτυχίας, δίνεται η ίδια ευκαιρία στα κόμματα με το δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, του κεντροαριστερού κόμματος που πήρε περίπου το 11%. Ωστόσο, τα μέλη του κόμματος λένε ότι η προοπτική μιας τέτοιας συμμαχίας είναι μικρή.

BBC: Ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη όμως θέλει πλειοψηφία

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό».

Το κεντροδεξιό κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωνει σχεδόν το 41% των ψήφων, με πέντε έδρες λιγότερες για την την πλειοψηφία.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Αλέξης Τσίπρας του έδωσε συγχαρητήρια, με το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ένα κακό αποτέλεσμα στο 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για τετραετή κυβέρνηση.

«Ο λαός ήθελε την επιλογή μιας Ελλάδας που θα διοικείται από μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς τη βοήθεια άλλων», δήλωσε κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα και θα πάει σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, όταν το νικητήριο κόμμα θα εξασφαλίσει μπόνους έδρες.

Ώρες νωρίτερα, οι υποστηρικτές του κόμματος στην Αθήνα πανηγύριζαν καθώς τα exit polls έδειχναν την απροσδόκητη διαφορά της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, ήταν σαφές ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει το διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων.

Η ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα του προσφέρει την ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό, αλλά είναι ήδη σαφές ότι θα αρνηθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πισωγύρισμα για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά αρνητικό». Ανέβηκε στην εξουσία το 2015 εκστρατεύοντας κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, αλλά τελικά συμφώνησε στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Η κεντροδεξιά κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μπορεί να καυχηθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας πέρυσι ήταν κοντά στο 6%.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ήταν ότι μόνο αυτός μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία και να εδραιώσει την πρόσφατη ανάπτυξη. Οι Έλληνες φαίνεται να ανταποκρίθηκαν θετικά -περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πριν από τέσσερα χρόνια η κατάκτηση του 41% των ψήφων θα ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Τώρα απαιτεί περισσότερο από 45%, επειδή το νικητήριο κόμμα δεν δικαιούται το μπόνους 50 των θέσεων στον πρώτο γύρο.

Politico: Οι συντηρητικοί της Ελλάδας πετυχαίνουν συντριπτική νίκη, όμως υπολείπονται της πλειοψηφίας

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας πέτυχε συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, όμως θα πρέπει να περιμένει μια δεύτερη ψηφοφορία αργότερα αυτό το καλοκαίρι στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Politico.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κερδίσει διψήφιο προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και έχασε για μόνο λίγες έδρες την πλειοψηφία ακόμη και με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής.

«Ο πολιτικός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα καλεί όλους μας να επιταχύνουμε τη διαδικασία για μια οριστική κυβερνητική λύση», δήλωσε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής από τα γραφεία του κόμματός του.

«Τα στοιχεία από την κάλπη είναι καταλυτικά -αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει ανεξάρτητα και σθεναρά και το απαίτησαν (οι ψηφοφόροι) εμφατικά, με απόλυτο τρόπο», είπε.

Τρία μικρότερα κόμματα που αρχικά φαινόταν να εξασφαλίζουν το 3% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, τελικά πήραν μικρότερο ποσοστό.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δεν συγκέντρωσε το ποσοστό των ψήφων -45%- που απαιτούνταν για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

«Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα για να αξιολογήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα», δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα εξαιρετικά αρνητικά για το κόμμα του.

Ωστόσο, είπε, «ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς πιθανότατα θα γίνουν και δεύτερες εκλογές και ως εκ τούτου, δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη».

ABC News: Μεγάλο το προβάδισμα στις εκλογές του συντηρητικού κόμματος του Έλληνα πρωθυπουργού για να επιδιώξει την απόλυτη πλειοψηφία

Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου το συντηρητικό κόμμα επικράτησε στις εκλογές την Κυριακή, αλλά χωρίς την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές στην προσπάθειά του να εδραιώσει τη νίκη χωρίς κυβερνητικό εταίρο.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη βρέθηκε 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξαν τα πλήρη αποτελέσματα. Όμως, το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής σημαίνει ότι το ποσοστό του 40% δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 300 εδρών στο Κοινοβούλιο. Για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει είτε να αναζητήσει έναν εταίρο από ένα μικρότερο κόμμα ή να κατευθυνθεί σε δεύτερες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα «ακολουθήσει όλες τις συνταγματικές διαδικασίες», όμως επανέλαβε την άποψή του ότι το τρέχον εκλογικό σύστημα είναι παρόμοιο με «κομματικό ιπποδρόμιο».

«Αναμφίβολα, ο πολιτικός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για μια οριστική κυβερνητική λύση, ώστε η χώρα μας να έχει ένα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε.

Οι δεύτερες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, θα διεξαχθούν βάσει του νέου εκλογικού νόμου που δίνει μπόνους έδρες στο νικητήριο κόμμα, διευκολύνοντάς το να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες της Ελλάδας από τότε που η οικονομία της εξήλθε από την αυστηρή εποπτεία από τους διεθνείς δανειστές που είχαν παράσχει πακέτα διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διετέλεσε ως πρωθυπουργός σε κάποια από τα πιο ταραχώδη χρόνια της κρίσης και αγωνίστηκε να ανακτήσει την ευρεία υποστήριξη που απολάμβανε όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με την υπόσχεση να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης.

Το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

«Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Τσίπρας στις αρχικές δηλώσεις του μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του. «Οι αγώνες έχουν νικητές και ηττημένους».

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συσπειρωθεί για να εξετάσει τα αποτελέσματα και πώς αυτά προέκυψαν. «Ωστόσο, ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται για να μπορέσουμε να δώσουμε την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Ο Μητσοτάκης, ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος με σπουδές στο Χάρβαρντ, κέρδισε τις εκλογές το 2019 με υπόσχεση για μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στις επιχειρήσεις και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις φορολογικές περικοπές, να ενισχύσει τις επενδύσεις και την απασχόληση της μεσαίας τάξης.

Το σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές υποχώρησε μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα της 28ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πλήγμα επίσης από το σκάνδαλο παρακολούθησης στο οποίο δημοσιογράφοι και εξέχοντες Έλληνες πολιτικοί ανακάλυψαν spyware στα τηλέφωνά τους.

Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο στο σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το άλλοτε κυρίαρχο κόμμα της Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξεπέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης 2009/18, τα πήγε καλά στις εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας λίγο περισσότερο από 11%. Ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών όπου το τηλέφωνό του στοχοποιήθηκε για παρακολούθηση.

Guardian: Το ελληνικό κεντροδεξιό κόμμα υπολείπεται της πλειοψηφίας στις γενικές εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν νικητή, παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε το 40%.

Η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 20 μονάδων -40,8% έναντι του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έμεινε πίσω με μόλις 20 – διαφορά που σπάνια παρατηρείται μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974. Ακόμη και στην Κρήτη, ένα προπύργιο των σοσιαλιστών, το δεξιό κόμμα τα πήγε απροσδόκητα καλά.

«Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια πολύ σημαντική νίκη», δήλωσε ο Γιώργος Γεροπετρίτης, πρώην υπουργός Επικρατείας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μητσοτάκη. «Ο ελληνικός λαός έκανε απολογισμό του παρελθόντος και ψήφισε για το μέλλον… ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Άλλα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα ως «θεαματική νίκη».

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εισήχθη υπό τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο νικητής έπρεπε να εξασφαλίσει περίπου το 46% των ψήφων για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο 300μελές κοινοβούλιο. Αυτό, για οποιοδήποτε κόμμα, ήταν ένας ακατόρθωτος άθλος.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΡΑ25, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας Γιάνη Βαρουφάκη, δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3% για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Το ΚΚΕ, το κομμουνιστικό κόμμα, κέρδισε το 7,2% των ψήφων, πηγαίνοντας ιδιαίτερα καλά στα αστικά κέντρα, με ανώτερους αξιωματούχους να χαιρετίζουν το αποτέλεσμα ως απόδειξη της ικανότητας του κόμματος να προβάλλει σκληρή αντίσταση στις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές που, όπως λέει, γονατίζουν τους Έλληνες.

Το ασαφές αποτέλεσμα θα θέσει τις βάσεις για μια νέα ψηφοφορία τον Ιούλιο, εάν, όπως αναμένεται, οι προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού καταρρεύσουν.

Ο δεύτερος γύρος της κάλπης, που αναμένεται στις 2 Ιουλίου, θα διεξαχθεί με ένα σύστημα ημι-αναλογικής εκπροσώπησης που θα παρέχει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες μπόνους, εάν κερδίσει το 40% των ψήφων.

Τη Δευτέρα, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, η Πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει στον Μητσοτάκη τριήμερη εντολή για να διερευνήσει τις επιλογές για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Συνεργάτες δήλωσαν ότι ο 55χρονος ηγέτης, ο οποίος εμφανίστηκε ευδιάθετος όταν έφτασε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα προτιμούσε μια επαναληπτική ψηφοφορία, ενώ μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής δήλωσε ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση είναι «κάτι παραπάνω από πιθανή».

Κύπρος: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Στο εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Ελλάδας και στην ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρονται όλες οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες, που στα πρωτοσέλιδά τους δίνουν έμφαση στη σημασία του αριθμού των εδρών που ανέδειξε η κάλπη, καθώς και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, είναι το κύριο θέμα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η οποία σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει λίόγο για “νίκη – σεισμό” της ΝΔ, καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, καθώς και ισχυροποίηση ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ.

Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα, αναφέρει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η οποία στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, σημειώνει ότι πρόκειται για συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές και βαρύτατη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την τεράστια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει αυτοδυναμία και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό αριθμό εδρών από αυτές που πήρε το 2019, τονίζεται στο θέμα της εφημερίδας.

“Σάρωσε ο Μητσοτάκης”, είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναπαύεται στην ισχύ των 145 εδρών και θα διεκδικήσει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τέλος, η εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ χαρακτηρίζει ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας το αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη.

Εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Η μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τον τουρκικό Τύπο – παρόλο που η γείτονα χώρα βρίσκεται σε νέους προεκλογικούς ρυθμούς για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 28 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το ενδιαφέρον από τους Τούρκους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα έντονο και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση για το εύρος της.

Η CUMHURIYET αναφέρει: Ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Μητσοτάκης, ενώ η NTV γράφει: «Εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο το κόμμα του Μητσοτάκη. 20 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα». Τέλος η SABAH έχει τίτλο: Νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι το κόμμα του Μητσοτάκη.

Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ημέρα των ελληνικών εκλογών έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών. Σε συνέντευξή του στο Haber Turk ανέφερε:

«Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Διεκδικούν 10 μίλια (εναέριου χώρους) πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ας πούμε πως αυτό είναι το πιο απλό. Το ζήτημα είναι αν η άλλη πλευρά θα κάνει κάποιο βήμα στα θέματα αυτά. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως ’δεν συζητάμε άλλο θέμα εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης’. Κι εμείς λέμε αν συνομιλήσουμε μόνο για ένα θέμα όσο όμως υπάρχουν τα υπόλοιπα θέματα εμείς θα συνεχίζουμε να έχουμε εντάσεις».

Ιταλία: Θρίαμβος Μητσοτάκη, οδεύει για αυτοδύναμη κυβέρνηση, γράφουν τα Μέσα Ενημέρωσης

O ιταλικός τύπος ασχολείται σήμερα εκτενώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός λάβει τις ίδιες ψήφους με χθες, θα εξασφαλίσει αριθμό βουλευτών, χάρη στον οποίο δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου.

H απεσταλμένη της Corriere στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι «ήδη από το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε, κανείς, ότι υπήρχε ένα κλίμα παροπλισμού», ενώ σημειώνει ότι «είναι σαφώς θετικό το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και πως «το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει οριστικά παρελθόν».

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν».

«Ο στόχος του είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία», προσθέτει η απεσταλμένη της La Stampa στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα του “μεγάλου ασθενή της Ευρώπης” και ότι για φέτος προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη του 2,4%». Η ιταλική εφημερίδα γράφει τέλος ότι «οι πολιτικοί κληρονόμοι του Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν θετική έκπληξη και αγγίζουν το 11,5% των ψήφων».

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία εξηγεί ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να στοχεύσει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και χθες βράδυ, στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το είπε ξεκάθαρα».

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, γράφει ότι «η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να κερδίσει τις εκλογές με το 40% των ψήφων ενώ «για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για πρωτοφανή ήττα, από την στιγμή που έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019».