Μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών που αναζητούσε την αληθινή ταυτότητα του δολοφόνου «Zodiac» ισχυρίστηκε ότι το FBI «καταχώρισε κρυφά» έναν ύποπτο από το 2016.

Ο Τόμας Κόλμπερτ, ερευνητής δημοσιογράφος και αρχηγός της μη κερδοσκοπικής εθελοντικής ομάδας Case Breakers, είπε ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI επιβεβαίωσε ότι ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Γκάρι Φράνσις Πόστ εξακολουθεί να αναφέρεται ως ύποπτος στα αρχεία του FBI.

5+1 serial killers που «πάγωσαν» την Ελλάδα

Η ομάδα 40 πρώην αστυνομικών, ιατροδικαστών, ομοσπονδιακών πρακτόρων και ιδιωτικών ερευνητών κατηγόρησε επίσης τις κυβερνητικές υπηρεσίες για κακή διαχείριση της υπόθεσης, σύμφωνα με την Independent. Είχαν ισχυριστεί το 2021 ότι είχαν αποκαλύψει τελικά τον διαβόητο σοβαρό δολοφόνο και ισχυρίστηκαν ότι ήταν ο Ποστ.

Η ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου ήταν η πηγή πολλών εικασιών για σχεδόν μισό αιώνα, από τότε που ο δολοφόνος τρομοκρατούσε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια πριν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη.

Ήξεραν ποιος ειναι;

Ο κ. Κόλμπερτ είπε σε δελτίο Τύπου ότι ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνεται «μυστικά» ως ύποπτος στην υπόθεση από το 2016, με το «μερικό DNA» του να είναι αποθηκευμένο στο εργαστήριο του FBI στο Quantico της Βιρτζίνια.

«Ο δράστης έχει καταχωρηθεί κρυφά ως «ύποπτος» ως Zodiac στους υπολογιστές των κεντρικών γραφείων από το 2016 – με το «μερικό DNA» του προστατευμένο με ασφάλεια στο εργαστήριο των ομοσπονδιακών στο Quantico της Βιρτζίνια», ανέφερε η ομάδα.

Ο Ποστ πέθανε το 2018 και το FBI συνέχισε να απορρίπτει τις αναφορές και τα συμπεράσματα της ομάδας, λέγοντας, μόλις τον Οκτώβριο του 2021, ότι η ψυχρή υπόθεση παρέμενε ανοιχτή.

Η ομάδα, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι είχε συνδέσει τον Ποστ με κάθε φόνο του Zodiac μεταξύ 1968 και 1969.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι υπάρχει ένα έκτο θύμα του Zodiac, που ταυτοποιήθηκε ως Cheri Jo Bates από το 1966. Αλλά το FBI έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον κατά συρροή δολοφόνο.

Η ομάδα είπε ότι η επιβολή του νόμου αγνόησε στοιχεία και τις κατηγόρησε για κακή διαχείριση της υπόθεσης.

«Όπως οι αστυνομικοί, έτσι και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αντιμετωπίζουν τεράστιο φόρτο εργασίας, αδιάκοπες απαιτήσεις εκπαίδευσης, περίεργους κανόνες και γραφειοκρατία. Όμως όταν κάποιος που φοράει σήμα ή στολή συνεργάζεται με άλλα πρόσωπα για να αποκρύψει υλικό, να παρακάμψει δύσκολες διαδικασίες ή να πει ψέματα για αποδεικτικά στοιχεία, βλάπτει τους εθελοντές μας και τις οικογένειες που περιμένουν απαντήσεις», επισημαίνει ο πληροφοριοδότης της ομάδας από το FBI.

Ο κ. Κόλμπερτ είπε ότι οι οικογένειες των θυμάτων αξίζουν μια απάντηση.

«Δυστυχώς, η ομάδα έχει τεκμηριώσει πάνω από δύο δωδεκάδες παραδείγματα αντιεπαγγελματισμού της επιβολής του νόμου στον τομέα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από το 1968-69, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι πέθαναν στα χέρια ενός άγνωστου κατά συρροή δολοφόνου στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο . Ο δολοφόνος χλεύασε την αστυνομία με κωδικοποιημένα μηνύματα, αποκαλώντας τον εαυτό του «Zodiac».

Οι φόνοι δεν λύθηκαν ποτέ και αποτέλεσαν το θέμα πολλών ταινιών και ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Zodiac του 2007 του David Fincher.