Την ώρα που η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας καλά κρατεί και ο Ζελένσκι ζητά όλο και περισσότερα όπλα από τους συμμάχους προκειμένου να πραγματοποιήσει την αντεπίθεση του στρατού του, φαίνεται πως στο παρασκήνιο ευρωπαϊκές δυνάμεις αναζητούν έναν τρόπο διεξόδου και λήξης της σύρραξης.

Σύμφωνα με τον έγκριτο Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, κάτι μαγειρεύεται εντός της συμμαχίας της Δύσης. Όπως γράφει σε άρθρο του στην πλατφόρμα Substack, πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι πιστοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και δηλωμένοι εχθροί του Πούτιν επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να πείσουν τον Ζελένσκι να καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό, ακόμα κι αν χρειάζεται να παραιτηθεί ο ίδιος από την προεδρία.

Με αρχηγό την Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχοσλοβακία και η Λετονία αποτελούν μία ομάδα χωρών που παρακινούν τον Ζελένσκι να τερματίσει τη σύγκρουση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hersh «επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι η Πολωνία, η ηγεσία της οποίας δεν φοβάται πλέον τον ρωσικό στρατό, που έχει χάσει τη λάμψη του Β’ ΠΠ με τις τωρινές επιδόσεις του στο πεδίο της μάχης. Σιωπηλά παροτρύνει τον Ζελένσκι να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο -ακόμα και παραιτούμενος ο ίδιος, αν χρειαστεί- και να επιτρέψει να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης του έθνους του. Ο Ζελένσκι δεν υποχωρεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της CIA, αλλά αρχίζει να χάνει την υποστήριξη των γειτόνων του».

Ως μοχλός πίεσης υποστηρίζει ο Hersh χρησιμοποιείται το προσφυγικό, καθώς πάνω από 5 εκατ. Ουκρανία έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, οι οποίες με τη σειρά τους αρχίζουν σιγά σιγά να «κουράζονται».

«Είναι καιρός να συνέλθει»

«Πριν από εβδομάδες έμαθα», συνεχίζει ο Hersh «ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών γνώριζε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι στη Δυτική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι αξιωματούχοι αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι καιρός ο Ζελένσκι να «συνέλθει» και να επιδιώξει μια διευθέτηση.

Ένας ενημερωμένος Αμερικανός αξιωματούχος μου είπε ότι κάποιοι από την ηγεσία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν μεταξύ εκείνων που συνεργάζονταν για να εμπλέξουν την Ουκρανία σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα. «Η Ουγγαρία είναι ένας μεγάλος παίκτης σε αυτό, το ίδιο και η Πολωνία και η Γερμανία, και εργάζονται για να κάνουν τον Ζελένσκι να αλλάξει γνώμη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι «ο Ζελένσκι μπορεί να κρατήσει ό,τι έχει» -μια βίλα στην Ιταλία και συμφέροντα σε of shore λογαριασμούς «αν επεξεργαστεί μια ειρηνευτική συμφωνία. Ακόμη και να πληρωθεί, αν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Μέχρι στιγμής, είπε ο αξιωματούχος, ο Ζελένσκι έχει απορρίψει τέτοιες συμβουλές και αγνόησε τις προσφορές μεγάλων χρηματικών ποσών για να διευκολύνει την υποχώρησή.

Από την άλλη δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση Μπάιντεν για οποιαδήποτε διευθέτηση που περιλαμβάνει την αποχώρηση του Ζελένσκι και οι ηγεσίες στη Γαλλία και την Αγγλία «είναι πολύ υπόχρεες» στον Αμερικανό πρόεδρο για να σκεφτούν ένα τέτοιο σενάριο.

Η στάση του Λευκού Οίκου

Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα που στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών δεν μπορούν να αγνοήσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος, ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος την αγνοεί: «Η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα και είναι γνωστό ότι οι επόμενοι τέσσερις μήνες είναι κρίσιμοι. Και οι Ανατολικοευρωπαίοι μιλούν για μια συμφωνία». Το θέμα γι’ αυτούς, μου είπε ο αξιωματούχος, «είναι πώς θα κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον Ζελένσκι.»

Και ο Ζελένσκι θέλει περισσότερα, είπε ο αξιωματούχος. «Ο Ζελένσκι μας λέει ότι αν θέλετε να κερδίσετε τον πόλεμο πρέπει να μου δώσετε περισσότερα χρήματα και περισσότερα πράγματα. Μας λέει: ‘Πρέπει να πληρώσω τους στρατηγούς’. Μας λέει» -αν αναγκαστεί να φύγει από το αξίωμά του- «ότι θα πάει σε αυτόν που θα δώσει περισσότερα. Προτιμά να πάει στην Ιταλία παρά να μείνει και ενδεχομένως να σκοτωθεί από τους δικούς του ανθρώπους».

Στη συνέχεια ο Hersh αναφέρεται ακόμα και στη δυσκολία για τον Λευκό Οίκο να αντιληφθεί την κατάσταση όπως την περιγράφουν οι μυστικές υπηρεσίες, ή τουλάχιστον συγκεκριμένου κομματιού των μυστικών υπηρεσιών, που παραπονιούνται για την ευκολία πρόσβασης και επίδρασης στον Τζο Μπάιντεν που επιμένει στη στήριξη της Ουκρανίας προκειμένου να ετοιμάσει την αντεπίθεση που σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο είναι αρκετά πιθανό να αποτύχει.