Σε κρίσιμη καμπή πλησιάζει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος αναμένει επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέχρι τα τέλη του 2023 χάρη στην πρόσφατη εμπλοκή της Κίνας.

Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής διάθεση να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από κάποιους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών τους πρώτους μήνες του πολέμου το 2022.

«Πούτιν και Σι θα σήκωναν το τηλέφωνο αν τους καλούσα»

Η Κίνα επιχείρησε να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με ένα σχέδιο 12 σημείων, που παρουσίασε στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και προέβλεπε κατάπαυση του πυρός, επέτρεπε την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και έθετε τέλος σε κυρώσεις που δεν έφεραν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου μέλος με δικαίωμα βέτο είναι η Ρωσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News ο Κίσινγκερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Κίνα θα συμβάλει στην αλλαγή της πορείας του πολέμου. «Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί στο τέλος του έτους», είπε ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και για πραγματικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Ο Κίσινγκερ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τόσο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν θα δέχονταν να του μιλήσουν, αν τηλεφωνούσε. Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα εφόσον του ζητήσει κάτι τέτοιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο συνταξιούχος διπλωμάτης απάντησε: «Θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι. Αλλά σε ρόλο συμβούλου, όχι ως ενεργό άτομο».

Δείτε το βίντεο