Να ανασύρει μνήμες του 2015 επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία παίζοντας δυνατά το χαρτί ενός υψηλού κοστολογίου των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, θυμίζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, αυτό, ταυτίστηκε και με τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Μερα25 Γιάνη Βαρουφάκη. Όσο η μάχη μαίνεται, τόσο η αντιπαράθεση αποκτά όλα τα εκείνα τα συστατικά με τα οποία καλλιεργείται  ένα κλίμα έντονης κριτικής, με ειρωνείες  και αιχμές. Στελέχη της ΝΔ μιλούν για ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2  και αναφέρονται στις υψηλές δαπάνες των προτάσεων της Κουμουνδούρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με τα έσοδα να προέρχονται από συγκεκριμένες πηγές.

Στην  Νέα Δημοκρατία  υπολογίζουν τον λογαριασμό των παρεμβάσεων τους στα περί  2 δισ. Ευρώ ανά έτος και αντίστοιχα στον  ΣΥΡΙΖΑ περί τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε συνολικό κόστος περί τα 8-9 δισ ευρώ για την γαλάζια παράταξη  και στα περίπου 20 δισ. Ευρώ για το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ειρωνεία

Η ειρωνεία – απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου στην ΝΔ ήταν εμφανής. Σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως στην αρχή στην κυβέρνηση είπαν πως το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστίζει 23 δισ. ευρώ. «Μετά είπαν 45 δισ. όμως ο κ. Σκέρτσος αποδεικνύεται ο πιο large από όλους. Είπε σήμερα Παρασκευή ότι κοστίζει 83 δισ. Μέχρι τις εκλογές τους βλέπω να «χτυπάνε» στα 150 δισ.», σημειώνει η εκπρόσωπος.

Όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 83 δισ. Ευρώ, και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, καλά μελετημένο και αυστηρά κοστολογημένο, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 9 δισ. ευρώ στην τετραετία. Όπως αναφέρουν από την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τον εαυτό του καταθέτοντας ένα σχέδιο που κοστίζει 83 δισ. ευρώ, δηλαδή  σχεδόν 40 δισ. ευρώ παραπάνω από το ήδη εξωφρενικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο.  Κανουν λόγο για μία εξωπραγματική έκθεση ιδεών και που οδηγεί σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία και πως αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητος και ότι μπορεί και χωρίς τον κ. Βαρουφάκη να ρίξει ξανά την οικονομία της χώρας στα βράχια.

Σε αυτο το σημείο,από τη ΝΔ βάζουν στο προεκλογικό τραπέζι τη εποχή Βαρουφάκη. Θυμίζει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τη ΝΔ, στον κ. Τσίπρα και στους πολίτες ότι η κυβέρνηση της κ. Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε μόλις 45 μέρες με ένα αντίστοιχης έμπνευσης σχέδιο που έφερε τη βρετανική οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Μια «προοδευτική διακυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη πόσο λέτε να κρατήσει; Στην κάλπη της 21ης Μαΐου λέμε όχι στους επικίνδυνους».

Το σύνολο των δαπανών

Βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από έσοδα φορολογίας υψηλών εισοδημάτων, μερισμάτων κλπ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο από την πλευρά των δαπανών κινείται στην περιοχή των 11-12 δισ. ευρώ το έτος. Μόνο η ανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κοστίζει περίπου 400 εκατ. ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα περίπου 1,2 δισ. Το χρόνο. Από την πλευρά των εσόδων, η φορολόγηση, για παράδειγμα,  κατά 90% υπερκερδών των εταιρειών είναι περίπου στα 5 δισ., από την Φορολόγηση μερισμάτων τα έσοδα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επομένως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κινείται στην περιοχή των 5,5 δισ. Ευρώ το χρόνο.

Η  αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ και υπογραμμίζει πως αφού ο κ. Μητσοτάκης βύθισε τους Έλληνες στην ακρίβεια, τα χρέη και τη μείωση εισοδημάτων, εμφανίστηκε ως «Μεσσίας», τάζοντας πως θα κάνει ό,τι δεν έκανε τέσσερα ολόκληρα χρόνια που κυβερνά. Τόνισε ότι σε ένα κακοστημένο σόου αυτοθαυμασμού κι αποκομμένος από την πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες, δεν είπε λέξη για την αισχροκέρδεια, για το ιδιωτικό χρέος που έχει διογκωθεί επί των ημερών του κατά 40 δισ., για τη μεσαία τάξη που έχει καταντήσει να ζει με κουπόνια, για τις ανισότητες που διευρύνουν οι πολιτικές του. Εξαντλήθηκε σε κούφιες υποσχέσεις, ελπίζοντας πως θα εξαπατήσει για δεύτερη φορά τους πολίτες.