Στο ποδόσφαιρο, όταν μιλάμε για τον «δωδέκατο παίκτη» ο νους όλων …τρέχει στους οπαδούς που δίνουν ώθηση στην ομάδα. Αλλά στην περίπτωση του ντέρμπι-τίτλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, η αναφορά πάει κατευθείαν στους αναπληρωματικούς με… άρωμα βασικών!

Δηλαδή, σε δύο κυνηγούς που ναι μεν δεν είναι «παίκτες ενδεκάδας στο 100%», όταν όμως γίνεται το νεύμα από τον (εκάστοτε) προπονητή να περάσουν στο γήπεδο, τα δίνουν όλα και προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο.

Από τη μία ο Φώτης Ιωαννίδης.

Εχει ένα ρεκόρ σε τούτη τη διοργάνωση της Σούπερ Λίγκας. Εχει …πατήσει χορτάρι και στα 32 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί! Αλλά τα λεπτά συμμετοχής του δεν είναι πολλά, μόνο 1515’. Και δίπλα στον Ελληνα διεθνή στράικερ βλέπεις μια γοητευτική ισορροπία, καθόσον έχει αρχίσει 15 αγώνες και στα υπόλοιπα 17 ματς ήταν αναπληρωματικός!

Ανεξάρτητα με το στοιχείο αυτό, έχει σημειώσει επτά γκολ, τα περισσότερα κομβικής σημασίας που έδωσαν βαθμούς στο Τριφύλλι, ενώ δεν παραλείπει με τις ενέργειες και το πάθος του να κερδίζει πέναλτι. Στην αρχή η εκκίνησή του ήταν «έξι στα έξι» στον πάγκο, αλλά στην πορεία έπαιρνε παραπάνω ματς από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Θα μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει την περίπτωση του Ιωαννίδη ως μια αέναη μάχη ενός παίκτη να βγει στον αφρό της επικαιρότητας και να …αποσπάσει χρόνο από τον Αντραζ Σπόραρ.

Στον αντίποδα, όλοι ξεχωρίζουν τον Στίβεν Τσούμπερ.

Σύμφωνοι, ακριβή μεταγραφή της ΑΕΚ ο Ελβετός μεσοκυνηγός και όποιος πει ότι έχει λάμψει, ασφαλώς θα ψεύδεται. Ο Τσούμπερ σε αυτή τη σεζόν του με τα Κιτρινόμαυρα, τις περισσότερες φορές δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αλμέιδα. Μόλις 24 ματς και 1037’ συμμετοχής. Δεν τα λες πολλά. Ποτέ δεν γκρίνιαξε. Πάντα πάλευε ώστε να δηλώσει έτοιμος όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Και όντως, ο Τσούμπερ φαίνεται πως είναι ο ορισμός του «εξαιρετικού αναπληρωματικού». Υπερβολή; Μάλλον όχι. Ηταν καταπληκτικός όταν έλειπε ο Λιβάι Γκαρσία προς το τέλος της σεζόν.

Βοήθησε τα μέγιστα. Και τώρα, στα ματς των play offs , παιχνίδια που η ΑΕΚ δεν έχει εσχάτως τον λαβωμένο Σέρχιο Αραούχο, κάνει τη διαφορά με τα γκολ του. Δύο σημείωσε και μάλιστα κρίσιμα πέτυχε απέναντι στον Αρη. Ασίστ με τον Ολυμπιακό. Ξανά εύστοχος απέναντι στον ΠΑΟΚ. Γιατί ο Τσούμπερ έχει ποιότητα και δεν κρύβεται. Μπορεί να καλύψει το κενό ενός άλλου επιθετικού κι ας μην είναι ακριβώς ίδια η δική του θέση. Αλλά η ευφυία και η αντίληψή του, κάνουν τον ταλαντούχο παίκτη να στέκεται με επάρκεια σε αυτό που συνηθίσαμε να λέμε …ψευτοεννιάρι.

Τι λέτε, το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο, μπορεί να δούμε «ωραία πράγματα» από τους Ιωαννίδη και Τσούμπερ;