Το ChatGPT έχει εισβάλει στη ζωή μας, και κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς. Τώρα φαίνεται ότι μπαίνει και στα «χωράφια» των χρηματιστών.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δείχνει τη δυνητική αξία του ChatGPT στην πρόβλεψη των κινήσεων του χρηματιστηρίου.

Πάνω από 50.000 τίτλοι ειδήσεων σχετικά με εταιρείες που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2021 τροφοδοτήθηκαν στο chatbot, το οποίο αξιολόγησε εάν τα νέα ήταν καλά, κακά ή άσχετα με τις τιμές των μετοχών της εταιρείας. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση συναισθήματος, το chatbot δημιούργησε μια «βαθμολογία ChatGPT», η οποία στη συνέχεια αναλύθηκε για να προσδιοριστεί εάν κατάφερε να προβλέψει την απόδοση του χρηματιστηρίου την επόμενη μέρα.

Η μελέτη βρήκε μια σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών ChatGPT και της απόδοσης της μετοχής της επόμενης ημέρας για τις εταιρείες που αναλύθηκαν. Οι εταιρείες με υψηλότερες βαθμολογίες έτειναν να έχουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές με χαμηλότερες βαθμολογίες. Το ChatGPT ξεπέρασε τις παραδοσιακές μεθόδους ανάλυσης συναισθημάτων που χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από τίτλους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβλέψουν τις κινήσεις των μετοχών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση προηγμένων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερες προβλέψεις και να βελτιώσει την απόδοση των ποσοτικών στρατηγικών συναλλαγών. Η μελέτη έδειξε ότι τα παραδοσιακά μοντέλα δεν παρείχαν καμία πρόσθετη προγνωστική ισχύ στις βαθμολογίες συναισθήματος που προέρχονται από το ChatGPT. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ChatGPT μπορεί να υπόσχεται τους επενδυτές που επιδιώκουν να προβλέψουν μελλοντικές κινήσεις στο χρηματιστήριο.

Οι ανησυχίες

Ενώ η πιθανή περίπτωση χρήσης του ChatGPT και άλλων προηγμένων γλωσσικών μοντέλων για την πρόβλεψη των αποδόσεων του χρηματιστηρίου είναι πολλά υποσχόμενη, υπάρχουν ανησυχίες στην αγορά σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσε να εγκυμονεί εάν δεν παρέχει την αναμενόμενη ακρίβεια και βοήθεια. Το Bloomberg κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο γλώσσας που βασίζεται σε GPT που ονομάζεται BloombergGPT, το οποίο εκπαιδεύεται σε ένα σύνολο δεδομένων που αποτελείται από οικονομικά έγγραφα, ειδήσεις, αρχειοθετήσεις, δελτία τύπου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αγγλική γλώσσα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό το νέο μοντέλο θα βελτιώσει τις υπάρχουσες εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως η ανάλυση συναισθήματος, η ταξινόμηση ειδήσεων, η δημιουργία επικεφαλίδων, η απάντηση ερωτήσεων και άλλες εργασίες που σχετίζονται με ερωτήματα.

Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε ανησυχίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού στον κλάδο.

Πηγή: ΟΤ