Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είχε μια «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δώσει ώθηση στις σχέσεις του Κιέβου με το Πεκίνο.

«Είχα ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ», έγραψε στο Twitter.

«Πιστεύω ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών από τότε που ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Αποστολή του Πεκίνου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Πρόεδρος Σι φέρεται να τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Κίνα πάντα συντάσσεται με την ειρήνη, γι’ αυτό το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα κάνει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κίεβο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Αντιδρώντας η Μόσχα, κατηγορεί το Κίεβο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαδικασιών μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι:

Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο παρουσίασε ένα έγγραφο 12 σημείων που ζητούσε «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία.

Αν και το Πεκίνο είναι επίσημα ουδέτερο στη σύγκρουση, ο Πρόεδρος Σι δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Μάρτη, λίγο μετά τη συνάντηση του Σι Τζιπινγκ με τον Πούτιν στη Μόσχα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο να επισκεφτεί το Κίεβο.