Το 1977 ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης, Ρόμαν Πολάνσκι, κατηγορήθηκε για τον βιασμό ενός 13χρονου τότε κοριτσιού, της Σαμάνθα Γκέιλι (νυν Γκάιμερ), κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφισης που θα γινόταν, υποτίθεται, για την γαλλική έκδοση της Vogue, με την οποία εκείνος συνεργαζόταν ως guest, μέσα στην έπαυλη του Τζακ Νίκολσον, στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τις έδωσε ναρκωτικά και στη συνέχεια τη βίασε. Ο Πολάνσκι μετά τα γεγονότα συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή για μόλις 42 ημέρες, στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του για την τέλεση σεξουαλικής πράξης με ανήλικη και η εισαγγελία απέσυρε άλλες πέντε βαρύτατες κατηγορίες. Η εξωδικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε μάλιστα, με τη συγκατάθεση της ανήλικης.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό…

Το 1978 ο Πολάνσκι διέφυγε οριστικά στην Γαλλία, φοβούμενος πως θα καταδικαστεί πιο βαριά, παρά της διευθέτησης που είχε γίνει, λόγω της πίεσης των media.

Σήμερα, στα 89 του χρόνια ο ίδιος παραμένει φυγάς, αποφεύγοντας τις χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συνθήκη έκδοσης.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο Πολάνσκι έχει αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις αλλά δεν έχει παραδεχτεί καμία.

«Δραπέτευσε για να διαφύγει από ένα απίστευτα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα, που έχει προαποφασίσει να τον καταδικάσει», υποστήριξαν οι δικηγόροι του.

Ακόμη και όταν κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία «Ο πιανίστας», δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή καθώς θα τον συλλάμβαναν.

Λίγες ημέρες πριν την απονομή, η Σαμάνθα Γκάιμερ και ο δικηγόρος της εμφανίστηκαν στην εκπομπή του Λάρυ Κινγκ και η ίδια συγχώρεσε τον Πολάνσκι.

Αυτό θεωρήθηκε από πολλούς ημέρα ντροπής για την ίδια. Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι μεσολάβησε από τότε. Ήθελε η Σαμάνθα να σταματήσει να είναι γνωστή ως το κορίτσι που βιάστηκε από τον σκηνοθέτη; Υπήρξε κάποιος μυστικός χρηματισμός από το 1977;

Σε μία πρόσφατη πάντως συνέντευξη της, η Γκάιμερ -60 ετών σήμερα- επέμεινε στην αθώωση του, λέγοντας πως εκείνη είναι καλά και κανένας από την οικογένεια της δεν ήθελε να πάει φυλακή ο Πολάνσκι. «Έκανε ότι του ζητήθηκε, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαφύγει», τόνισε η ίδια.

Όσο για τον Πολάνσκι; Υπερασπίστηκε τις εντελώς απεχθείς πράξεις του σε μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη το 1979, όπου είπε: «Αν είχα σκοτώσει κάποιον, δεν θα είχε τόση απήχηση στον Τύπο, καταλαβαίνετε; Αλλά… το γ@μήσι, βλέπετε, και τα νεαρά κορίτσια… Οι δικαστές θέλουν να γ@μάνε νεαρά κορίτσια. Οι ένορκοι θέλουν να γ@μάνε νεαρά κορίτσια. Όλοι θέλουν να γ@μήσουν νεαρά κορίτσια!».

Παρότι διέφυγε της αμερικανικής δικαιοσύνης, συνέχισε την καριέρα του εκτός Χόλιγουντ. Γύρισε αρκετές ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, με μεγάλα ονόματα όπως ο Κρίστοφ Βαλτς, η Τζόντι Φόστερ, η Κέιτ Γουίνσλετ και ο Πιρς Μπρόσναν.