Εσωτερικούς εχθρούς του ρωσικού κράτους, χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Κύριλλος σε σημερινό κήρυγμά του, τους πολίτες που σταματούν να υπηρετούν την πατρίδα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria, ο προκαθήμενος της πανίσχυρης Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κηρύσσοντας μιλώντας στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου που βρίσκεται εντός του κτιριακού συγκροτήματος του Κρεμλίνου στο κέντρο της Μόσχας, τόνισε πως ο πατριωτισμός είναι μια από τις «μέγιστες αρετές».

«Σήμερα οι προσευχές μας απευθύνονται στην πατρίδα μας, την οποία ο Κύριος μπορεί να προστατεύει απ όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, απ’ όλους εκείνους που δεν συσχετίζουν τις ζωές τους με την Ρωσία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν λεφτά στην Ρωσία, αλλά ποτέ δεν ήσαν έτοιμοι να υπηρετήσουν την πατρίδα», δήλωσε ο Κύριλλος στο κήρυγμα του.

«Πρέπει να ενσταλάξουμε στον κόσμο, και μέσω του εκκλησιαστικού κηρύγματος την αγάπη για την πατρίδα, η οποία είναι η μέγιστη αρετή», δήλωσε στο κήρυγμα του. Οι επισημάνσεις του Κυρίλλου φαίρεται να στόχευαν όσους Ρώσους αποφεύγουν την στρατολόγηση, ενώ η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν συχνά χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις πλούσιες παραδόσεις της για να ενισχύσει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και του πατριωτισμού μεταξύ των Ρώσων. Την περασμένη εβδομάδα παρέστη στην λειτουργία του Πάσχα κρατώντας ένα κερί και κάνοντας τον σταυρό του αρκετές φορές.

Σημειώνετι ότι η Ουκρανία, λέει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο που έχει στόχο την κατάληψη εδαφών και να συντρίψει την ανεξαρτησία της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται επί 14 μήνες, έχει βαθύνει τις διαιρέσεις στον κόσμο των Ορθοδόξων Χριστιανών και έχει αναγκάσει πολλούς Ουκρανούς να διακόψουν τη σχέση τους με το Πατριαρχείο την Μόσχας του οποίου ηγείται ο Κύριλλος και να στρέψουν την αφοσίωση τους στο σχετικά νέο Πατριαρχείο της Ουκρανίας.