Για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Κλαπίς, η »Χωριάτικη Σαλάτα» έρχεται σαν το τηλεοπτικό sequel της τριλογίας των πολύ επιτυχημένων καλλιτεχνικά και εμπορικά στη Γαλλία ταινιών Spanish Apartment («L’Auberge Espagnole» του 2002, «Russian Dolls» του 2005 και «Chinese Puzzle» του 2013).

Συναντάμε ξανά τον Χαβιέ (Ρομέν Ντουρίς) και την Γουέντι (Κέλι Ράιλι) από την ταινία «L’ Auberge Espagnole», νέοι τότε που μοιράστηκαν με φοιτητές Erasmus από όλη την Ευρώπη ένα διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, μόνο που εδώ πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά τους, ο Τομ και η Μία.

Το τρέιλερ της σειράς Greek Salad:

20 χρόνια μετά 

Λίγο περισσότερο από είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του L’Auberge Espagnole, ο Cédric Klapisch μεταφέρει την κινηματογραφική του τριλογία σε σειρά. Η ταινία «Salade Grecque» αφηγείται την ιστορία των παιδιών των αρχικών ηρώων, της Γουέντι και του Ξαβιέρ, του Τομ και της Μία, που βρίσκονται στα είκοσί τους χρόνια.

Μια σειρά όπου η έννοια της κληρονομιάς πρέπει να έχει όλη τη σημασία της. Μια οικογενειακή και πολιτιστική κληρονομιά. Με την ελληνική σαλάτα, ο Klapisch θέλει να ρίξει μια νέα ματιά στην ευρωπαϊκή νεολαία. Και, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η δράση της «Ελληνικής Σαλάτας» λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.

Μέσα από τα 8 επεισόδια του πρώτου κύκλου που άρχισαν να προβάλλονται στην streaming πλατφόρμα Amazon Prime, μας ταξιδεύει στην Αθήνα του σήμερα, σε σοκάκια, δρόμους και γειτονιές του κέντρου τα οποία διασχίζουμε και εμείς καθημερινά. Ομόνοια, Εξάρχεια, Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Ψυρρή, ένα από τα κτίρια στο οποίο διαδραματίζεται μέρος της πλοκής βρίσκεται στην οδό Λεωνιδίου στο Μεταξουργείο.

Photo: YouTube

Η σύνοψη της ταινίας

Ο Τομ, 26 ετών (Alyosha Schneider) και η αδελφή του Μία, 22 ετών (Megan Northam), είναι τα παιδιά του Ξαβιέρ (Romain Duris) και της Γουέντι (Kelly Reilly). Όταν ο παππούς τους πεθαίνει, κληρονομούν ένα κτήριο στην Αθήνα. Ο Τομ, ένας νεαρός startupper που εκπαιδεύτηκε στη Νέα Υόρκη, έρχεται με την αδελφή του στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την οικογενειακή περιουσία.

Ανακαλύπτει ότι η Μία, η οποία προσποιείται ότι είναι φοιτήτρια Erasmus, είναι στην πραγματικότητα μια επαναστάτρια ακτιβίστρια που λέει ψέματα σε όλη την οικογένεια.

Αλλά οι διαφορές απόψεων και τρόπου ζωής τους θα κάνουν το μοίρασμα της κληρονομιάς πολύ περίπλοκο. Θα βρεθούν (όπως και οι γονείς τους 25 χρόνια νωρίτερα) να ζουν με νέους από όλη την Ευρώπη. Αυτή η συλλογική ζωή είναι που θα τους βοηθήσει τελικά να έρθουν πιο κοντά…