Τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιωματούχοι στο Κίεβο σχεδίαζαν να επιτεθούν στη Ρωσία.

Ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, της HUR, έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του «να ετοιμαστεί για μαζικά πλήγματα στις 24 Φεβρουαρίου (…) με ό,τι διέθετε η HUR», σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), που επικαλείται δημοσίευμα της Washington Post.

Οι αξιωματούχοι εξέταζαν μέχρι και το σενάριο για ένα χτύπημα με TNT στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ, επιχείρηση που θα αποδείκνυε την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά στο εσωτερικό του εχθρού.

Τι συνέβη

Πίσω στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι παρακολουθούσαν κρυφά τα σχέδια των Ουκρανών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε από καιρό ότι οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετική απάντηση από το Κρεμλίνο» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επέτειο εισβολής, μία απόρρητη έκθεση της CIA σημείωνε ότι η HUR «είχε συμφωνήσει, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, να αναβάλει τα χτυπήματα» κατά της Μόσχας.

Τα έγγραφα, ήταν μέρος των διαβαθμισμένων εγγράφων που έγιναν γνωστά ως Pentagon Leaks, που διέρρευσαν σε διακομιστή παιχνιδιών, από ένα 21χρονο, μέλος της Εθνοφρουράς και επιβεβαιώνουν την ευρύτερη ένταση που έχει πυροδοτήσει αυτός ο πόλεμος σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.