Η Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, οι ιπτάμενες σκούπες ξεσκονίζονται και τα ξόρκια φρεσκάρονται. Το φανταστικό σύμπαν του Χάρι Πότερ, μία δεκαετία μετά το τέλος της κινηματογραφικής του μεταφοράς, ετοιμάζεται πλέον να ζωντανέψει στη μικρή οθόνη.

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Warner Bros. Discovery, οι περιπέτειες του νεαρού μάγου θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη νέα σειρά, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο HBO Max, τη νέα streaming πλατφόρμα που θα λανσαριστεί στις 23 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παραγωγή αναμένεται να έχει δέκα σεζόν, καθεμία βασισμένη σε ένα από τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλιγνκ (με τα μεγαλύτερα από τα επτά βιβλία να απλώνονται σε δύο σεζόν) με διαφορετικό καστ ηθοποιών. Η ίδια η δημιουργός του Χάρι Πότερ, μάλιστα, θα αναλάβει ρόλο εκτελεστικής παραγωγού.

Στην ίδια πλατφόρμα θα κάνει πρεμιέρα κι ένα νέο πρίκουελ του «Game of thrones» με τον τίτλο «A knight of the seven kingdoms: The hedge knight», αναζωπυρώνοντας για τα καλά τη μάχη των επικών σειρών που ξεκίνησε την περυσινή σεζόν.

Το πρότζεκτ, βασισμένο στα βιβλία του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν «The tales of the dunk and egg», τοποθετείται 100 χρόνια πριν από τα αρχικά γεγονότα του «Game of thrones», σε μια εποχή που οι Ταργκάριεν κρατούν ακόμα τον Σιδερένιο Θρόνο.

Πρωταγωνιστές, δύο απίθανοι ήρωες, ένας νεαρός, αφελής αλλά θαρραλέος ιππότης, ο Sir Duncan the Tall, και ο συνοδοιπόρος του Αΐγκον Ταργκάριεν (Egg), που περιπλανούνται στο Γουέστερος κι έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα κατορθώματα κι ένα μεγάλο πεπρωμένο.

Στη σειρά, ο Μάρτιν θα αναλάβει χρέη εκτελεστικού παραγωγού, φέρνοντας σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό τις επικές ιστορίες του.

Αλλωστε, σειρές σαν κι αυτήν έρχονται μάλλον ως φυσική εξέλιξη του πρώτου πρίκουελ του «Game of thrones», το «House of the dragon», το οποίο το περασμένο καλοκαίρι έκανε θριαμβευτική πορεία στη συχνότητα του ΗΒΟ.

Το τέλος του πρώτου κύκλου του αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο φινάλε της συνδρομητικής με σχεδόν 10 εκατομμύρια τηλεθεατές να το παρακολουθούν, φέρνοντας σχεδόν αυτόματα την ανανέωση της σειράς για δεύτερη σεζόν με οκτώ νέα επεισόδια.

Η πρεμιέρα του αναμένεται μέσα στο 2024 και τα γεγονότα της ιστορίας θα βασίζονται στο βιβλίο «Fire and blood», αναδεικνύοντας την κυριαρχία αλλά και την παρακμή του οίκου Ταργκάριεν.

Εννιά δράκοι, ο καθένας με διαφορετική προσωπικότητα, θα περάσουν από την οθόνη, παίζοντας στο πλάι των βασικών πρωταγωνιστών.

Το uncancel της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Οσο κι αν οι λάτρεις του φανταστικού ενθουσιάστηκαν με την επιστροφή του Χάρι Πότερ, στη μικρή οθόνη αυτή τη φορά, η είδηση της ολικής επαναφοράς μαζί με τον ήρωά της και της δημιουργού του Τζ. Κ. Ρόουλιγνκ στο στήσιμο της παραγωγής φέρνει ένα αρχικό μούδιασμα.

Κι αυτό γιατί η απόφαση της εμπλοκής της με τόσο ενεργό ρόλο στη σειρά σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος εναντίον της.

Τα τελευταία χρόνια η βρετανίδα συγγραφέας είχε μπει στο στόχαστρο εξαιτίας αντιφατικών της σχολίων για τα δικαιώματα των γυναικών και των διεμφυλικών προσώπων, αλλά όλα αυτά φαίνεται πως ανήκουν πλέον στο παρελθόν για τους ανθρώπους της Warner Bros Discovery.

Ρόλο στη συγκεκριμένη αλλαγή στάσης φαίνεται πως έπαιξε η διαρκής επιτυχία όλων των προϊόντων που σχετίζονται με τον Χάρι Πότερ.

Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ οι ταινίες και τα spin off τους είχαν έσοδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 10 χρόνια που παίχτηκαν στις αίθουσες.

Το μιούζικαλ του West End «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» ανεβαίνει από τις 2016 στο θεατρικό σανίδι και το video game «Hogwarts Legacy» έχει πουλήσει ήδη 12 εκατομμύρια αντίτυπα από τον Φεβρουάριο που κυκλοφόρησε, παρά το μποϊκοτάρισμα στο οποίο έχουν καλέσει ακτιβιστικές ομάδες διεμφυλικών.

Δίπλα σε αυτού του μεγέθους τα έσοδα, οι αρχές φεύγουν από το παράθυρο. Η Warner Bros Discovery χρειάζεται όλη αυτή τη «μαγεία» του marketing και των οικονομικών προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει στον πόλεμο του streaming που θα μπει σύντομα.