Στόχοι στρατιωτικών χτυπημάτων από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δηλαδή τον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που έχουν φέρει το Σουδάν από το πρωί του Σαββάτου στα πρόθυρα του εμφυλίου, γίνονται νοσοκομεία σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN δύο οργανώσεις γιατρών, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να βοηθήσει τους τραυματίες και να θάψει τους νεκρούς.

«Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου που άρχισαν οι μάχες, ήμασταν στόχος», είπε ένας γιατρός νοσοκομείου του Χαρτούμ στο CNN που δεν θέλησε να πει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

«Μία ευθεία επίθεση χτύπησε το μαιευτήριο. Ακούσαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώσαμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση», συμπλήρωσε.

Ένας άλλος γιατρός από το ίδιο νοσοκομείο το al-Moallem, δήλωσε στο CNN πως το προσωπικό του νοσοκομείου παρέμεινε στο κτίριο, το οποίο βομβαρδιζόταν από το RSF για δύο ημέρες προτού το εκκενώσει ο στρατός του Σουδάν.

«Ζούμε μια πραγματική μάχη.Μπορείτε να πιστέψετε ότι αφήσαμε στο νοσοκομείο πίσω μας παιδιά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στην εντατική χωρίς ιατρικό προσωπικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επέζησα στο νοσοκομείο, όπου η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού», είπε χαρακτηριστικά ο δεύτερος γιατρός.

Ένας τρίτος γιατρός που επίσης μίλησε στο CNN, ανέφερε ότι το προσωπικό εκκένωσε το νοσοκομείο με τα πόδια, «εν μέσω καταιγισμού από σφαίρες ».

«Παρόλο που ζω στο Χαρτούμ, δεν υπάρχει τρόπος να πάω στο σπίτι της οικογένειάς μου, καθώς εκεί στο κέντρο και νότια του Χαρτούμ οι μάχες εντείνονται», προσέθεσε.

Καταγγελίες ότι χτυπάνε τα νοσοκομεία για να τα κάνουν στρατιωτικές βάσεις

Μιλώντας στο CNN ένας εκπρόσωπος των Σουδανών γιατρών σημείωσε πως οι εμπόλεμες πλευρές ήταν υπεύθυνες γι’ αυτά τα χτυπήματα. «Λαμβάνουμε μηνύματα ότι υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από το ξέσπασμα του πολέμου και δεν υπάρχει τρόπος να τους θάψεις ή να τους περιθάλψεις. Τα πτώματα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτές είναι συνθήκες πολέμου. Πριν στοχοποιήσουν τα νοσοκομεία, είχαμε παρατηρήσει ότι τα στόχευαν για να τα χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικές βάσεις», είπε ακόμα.

Η Κεντρική Επιτροπή γιατρών του Σουδάν με ανακοίνωσή της προειδοποίησε πως τα χτυπήματα σε νοσοκομεία γίνονται για να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό και αποτελούν«ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, των αξιών και της ηθικής όλων των συνθηκών και συμφωνιών, τις οποίες παραβιάζει κατάφωρα». Ακόμα έκανε λόγο για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Μία συνδικαλιστική ένωση γιατρών ανέφερε τη Δευτέρα πως αρκετά νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τόσο στο Χαρτούμ όσο και σε άλλες πόλεις, καθώς έχουν βομβαρδιστεί από πυροβολικό και πυροβόλα όπλα.

Στην πρωτεύουσα στο Σουδάν σύμφωνα με την ανακοίνωση το εκπαιδευτικό νοσοκομείο Al-Sha’ab, το ειδικό νοσοκομείο Ibn Sina και το νοσοκομείο Bashayer έχουν «υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας των συγκρούσεων και των εκατέρωθεν βομβαρδισμών μεταξύ του στρατού και του RSF».

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση αυτά τα τρία νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας λόγω των βομβαρδισμών, ενώ το Διεθνές Νοσοκομείο στο βόρειο Χαρτούμ έχει προβλήματα με διακοπές ρεύματος και λειτουργεί με γεννήτριες οι οποίες κοντεύουν να ξεμείνουν από καύσιμα.

Στο νότιο Σουδάν στην πόλη Ελ-Ομπέιντ, το νοσοκομείο Al-Daman έκλεισε αφού κατελήφθη από τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση ο βομβαρδισμός των νοσοκομείων «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα καταστατικά που προβλέπουν την προστασία των εγκαταστάσεων υγείας».

 Αρνούνται τους βομβαρδισμούς και οι δύο πλευρές

Πάντως τόσο το RSF όσο και ο στρατός στην επικοινωνία που είχε μαζί τους το CNN, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη και ότι έχουν κάποια σχέση με χτυπήματα σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγείας.

Ένας εκπρόσωπος του RSF έκανε λόγο για «ψέματα» που διασπείρει ο στρατός και ανέφερε πως «δεν θα πηγαίναμε ποτέ ενάντια σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγείας».

Από την άλλη και ο στρατός του Σουδάν αρνήθηκε πως χτυπάει νοσοκομεία και κάλεσε το RSF να απομακρύνει τις δυνάμεις του από όλες τις περιοχές πολιτών.