Ο CEO της Google, Sundar Pichai, έδωσε συνέντευξη στο CBS και μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τα προβλήματά που μπορεί να αποφέρει.

Μάλιστα, ο Sundar Pichai παραδέχτηκε δημόσια πως οι ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη «τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα».

Συγκεκριμένα, ο Pichai πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτήσει ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ο επικεφαλής της Google αναγνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο της τεχνολογίας θα μπορούσε να παραμερίσει την ανησυχία για θέματα ασφάλειας.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν παγκόσμια ρυθμιστικά πλαίσια παράλληλα με την ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής νοημοσύνης ενώ επισημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα λόγω της πιθανότητας παραπληροφόρησης.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί εύκολα ένα βίντεο, όπου θα μπορούσε να φαίνεται ο Σκοτ (σ.σ ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη) να λέει κάτι, ή εγώ να λέω κάτι, που ποτέ δεν είπαμε. Και θα μπορούσε να είναι αληθοφανές. Σε κοινωνική κλίμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά», είπε.

Ο επικεφαλής της Google υποστήριξε ότι η έκδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της που είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό, μέσω του Bard chatbot, είναι ασφαλής. Πρόσθεσε ότι η Google ενεργεί υπεύθυνα, δεν κυκλοφορεί προηγμένες εκδόσεις του Bard στο κοινό για δοκιμή.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή για το εάν η Google κυκλοφόρησε το Bard χωρίς να το καταλαβαίνει, τότε ο Sundar Pichai είπε πως «δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πλήρως ούτε το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό».

Το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Guardian, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το ζήτημα των πιθανών κινδύνων της Α.Ι. επανήλθε στη δημόσια σφαίρα όταν περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και ηγέτες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk και του συνιδρυτή της Apple, Steve Woniak, ζήτησαν μια εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη ισχυρών A.I. τεχνολογία. Σε δημόσια επιστολή τους, ανέφεραν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να συνοδεύεται από «σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κατέχει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google έχει ήδη λανσάρει ένα chatbot AI, το Bard, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στο δημοφιλές ChatGPT και στη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων του OpenAI με τη Microsoft.