Ως φωνή της λογικής παρουσιάστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας ότι η πίεση σε όλες τις χώρες του κόσμου να επιλέξουν αν θα σταθούν δίπλα στις ΗΠΑ ή απέναντι τους στο πλευρό της Κίνας θα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη φτώχεια.

Μια τέτοια κατάσταση πρέπει να αποφευχθεί με «όλα τα μέσα» ήταν το σαφές μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), σύμφωνα με την ιστοσελίδα livemint.

Κληθείσα στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, να σχολιάσει την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η Ευρώπη για να συνταχθεί οικονομικά είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Κίνα και να πει τη γνώμη της για το αν οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε τα εξής:

Ο κόσμος στα δύο

«Ένας κόσμος χωρισμένος σε δύο πόλους θα οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, λιγότερη ευημερία σε όλο τον κόσμο και περισσότερη φτώχεια παντού», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο», τόνισε η ίδια, παραδεχόμενη ότι «υπάρχει ξεκάθαρα ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των μεγάλων οικονομιών».

Με βάση την εμπειρία της στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2011 έως το 2019, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε έναν αμοιβαίο διάλογο, απευθύνοντας και στις δύο δυνάμεις την προειδοποίηση ότι το εμπόριο δεν πρέπει να διαμορφώνει το πεδίο για γεωπολιτικές συγκρούσεις.

«Το εμπόριο δεν είναι συγκρουσιακό»

«Όλες αυτές οι σχέσεις, είτε πρόκειται για εμπόριο είτε για πολιτική είτε για οικονομική ανάπτυξη είτε για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», υπογράμμισε.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον και το εμπόριο δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακό, υπογράμμισε η ίδια.

«Η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ, επιλέγοντας να κρατήσει έναν τόνο αισιοδοξίας στο τέλος της συνέντευξης της.