Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χωριά της Κρήτης τα οποία αδυνατούν να βρουν παιδιά για να ψάλλουν τα εγκώμια τη Μεγάλη Παρασκευή!

«Είναι αλήθεια ότι μικρά χωριά της Αρχιεπισκοπής δεν έχουν μικρά παιδιά και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα χωριά μας είναι γερασμένα. Δυστυχώς ξέρω χωριά που ο μικρότερος κάτοικος είναι 60-70 χρονών», αναφέρει ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος των Κληρικών Κρήτης.

Ο ρόλος των σεισμών

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες από το cretalive.gr, αναφέρει ότι χωριά όπως ο Γαλατάς, το Χουμέρι, ο Σαμπάς, η Βόνη, το Αρχοντικό έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι απολύτως ισοπεδωμένα και φυσικά οι κάτοικοι τα έχουν πλήρως εγκαταλείψει.

Πάντως οι μεγάλες ενορίες του Ηρακλείου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ενώ στα χωριά όπου δεν υπάρχουν παιδιά και νεαρά κορίτσια «θα ψάλλουν τα εγκώμια οι ψάλτες ενώ υπάρχουν και κάποιες κυρίες, οι οποίες δεν γνωρίζουν μεν βυζαντινή μουσική, ωστόσο πλαισιώνουν τους ψάλτες και είναι πολύ ωραία» σημειώνει ο πάτερ.

Επίσης, τονίζει ότι στο χωριό της καταγωγής του, τον Γαλατά, πολλοί κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο Ηράκλειο επιστρέφουν αυτές τις Άγιες Μέρες στο χωριό και συμμετέχουν, όπως μπορεί ο καθένας στη χορωδία που ψάλλει τα εγκώμια.