Στην απουσία του πρωθυπουργού εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά αυτή την ώρα επί της τροπολογίας την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τι έλεγε και τι έκανε… ο Μητσοτάκης

«Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν τις εκλογές, η τελευταία με τη παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ο κος Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δε θέλει άλλες», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Διαφάνεια, η λογοδοσία και αξιοκρατία. Τι έχει γίνει τέσσερα χρόνια μετά; Ας τα πάρουμε με τη σειρά» είπε.

«Η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε»

«Είχατε δημοσιονομικό περιθώριο. Αλλά ποιους φόρους μείωσε και για ποιους; Για τους έχοντες, για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες. Για την πλειοψηφία των πολιτών, όμως, τι έκανε; Ενώ σε όλο το κόσμο οι κυβερνήσεις μειώνουν τους έμμεσους φόρους και ιδίως τον ΦΠΑ, εσείς τα αφήσατε άθικτα. Γιατί τους πλούσιους και τους ισχυρούς δεν τους πειράζει. Τους αδύναμους και τους μεσαίους εξαντλεί» ανέφερε.

«Τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021, εξαιτίας της ακρίβειας. Για να τα δίνετε στις εταιρείες ενέργειες, στα σούπερ μάρκετ με κουπόνια. Αυτό ήταν σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος. Δεν μείωσε τον ΕΦΚ καυσίμων για να ελαφρύνει τους πολίτες από το πολύ μεγάλο κόστος στα καύσιμα. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη. Δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη που σώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα, χαρίζοντάς δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι πολίτες είτε απευθείας με τους λογαριασμούς, είτε μέσω του προϋπολογισμού για να επιδοτηθεί αυτή η αισχροκέρδεια.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των ‘λιγότερων φόρων’. Η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις επενδύσεις

«Πάμε τώρα στις περίφημες επενδύσεις« συνέχισε ο Τσίπρας.

«Βάλατε στόχο το 2021 για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% το 2022 έναντι του 2021. Και είχαμε τελικά κάτω από το μισό, στο 10%. Η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για τον επόμενο χρόνο, το 2023 αυτή την φορά. Ο ρυθμός ανάκαμψης της Ελλάδας σε σχέση με το 2019 είναι από τους μικρότερους στην ΕΕ. Η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων δεν έχει καταφέρει καν να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΒΕΕ.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει βεβαίως διάφορα σενάρια για τον επόμενο χρόνο. Αποκρύπτει όμως ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους και ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έφτασε μόλις τα επίπεδα του 1995.

Τα 5 δισ. νέα κεφάλαια ξένων επενδύσεων το 2021 και τα 6 δισ. το 2022 ακούγονται εξαιρετικά νούμερα, αλλά τι είδους επενδύσεις αφορούν;» αναρωτήθηκε.

Η αναφορά στον Κώστα Σημίτη

Διότι οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες μειώθηκαν το 2021 κατά 14% και ακόμη περισσότερο το 2022. Και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός πολιτικού που παρότι δε προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον εκτιμάτε πολύ, του πρώην πρωθυπουργού του κ. Σημίτη, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβαση του έγραψε πως: «Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».

«Δεν τον λες και ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Σημίτη. Είναι μια αλήθεια» σημείωσε.

«Οδοστρωτήρας στα εργασιακά»

«H αγοραστική δύναμη των μισθών έχει καταρρεύσει, οι εργαζόμενοι με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Ένας στους δύο πολίτες μείωσε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας. Πάνω από τους μισούς δεν πήγαν ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Υποβάθμισατε το ΣΕΠΕ, καταργήσατε το βάσιμο λόγο απόλυσης και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Διαλύσατε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταργήσατε το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία. Προβλέψατε την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. Και φυσικά, δεν διστάσατε να καταργήσετε και θεσμικά το 8ωρο» είπε.

Για τις συντάξεις

«Η μόνη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και τη φέρατε με τυμπανοκρουσίες» ανέφερε αρχικά για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσίπρας.

«Κατήργησε τη 13η σύνταξη, την οποία επαναφέραμε. Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους σε σχέση με τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές που έκανε παράνομα η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012.

Αντί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να αποδώσει, έστω και για το 11μήνο (6/2015-5/2016) πλήρως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, επέστρεψε μόνο τις περικοπές για τις κύριες συντάξεις και έστειλε τους συνταξιούχους στις δικαστικές αίθουσες, να περιμένουν τη δικαίωση τους, για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και «δώρα».

Και αυτό το μικρό μέρος από τα αναδρομικά, το φορολογήσατε κιόλας» είπε.

«Από πού να πιάσουμε την Υγεία;»

«Στην Υγεία, τα λόγια είναι νομίζω περιττά με όσα περάσαμε στην πανδημία. Είναι τόσο εκκωφαντική η αποτυχία να προστατέψετε την ανθρώπινη ζωή και να στηρίξετε το ΕΣΥ που δεν φτάνει όχι μια ομιλία, αλλά ολόκληρο βιβλίο δεν φτάνει να την περιγράψουν. Από που να το πιάσουμε;» είπε.

  • Από τη στρατηγική και επίμονη άρνηση σας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες την ώρα που κάνατε πλάτες στις ιδιωτικές κλινικές
  • Από την έλλειψη αναλωσίμων στα νοσοκομεία
  • Από το πάρτι 10 δισ. ευρώ εκατομμυρίων σε ΜΜΕ και ημέτερους μέσω απευθείας αναθέσεων, ενώ τα νοσοκομεία δεν είχαν αναλώσιμα
  • Από τα δεν ήξερα-δε ρώτησα, για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που παρουσίαζε την τραγική κατάσταση για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ;

Χαμένα εκατομμύρια στην παιδεία

«Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης που κάνατε deals με αντικείμενο ακόμα και με τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών;

Τις δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων που πετάξατε εκτός ΑΕΙ για να φτιαχτεί η δεξαμενή της πελατείας στα κολέγια;

Τα χαμένα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αντί να τα δώσετε σε υποδομές και προσωπικό που επανειλημμένα ζητούν όλοι στην ακαδημαϊκή κοινότητα;

Την κατάργηση σε μια νύκτα τμημάτων και σχολών ιδίως περιφερειακών πανεπιστημίων; Από πού να το δούμε και στα θέματα της Παιδείας» ανέφερε.

Για την ασφάλεια

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την διαφάνεια.

«Θέλετε να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ακόμα θρηνεί τα παιδιά της από το δυστύχημα στα Τέμπη; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που βασιλεύει η Greek Μafia και το οργανωμένο έγκλημα κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέρα μεσημέρι στις γειτονιές; Τρεις επίκαιρες ερωτήσεις είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Να μιλήσουμε για ασφάλεια σε μια χώρα που ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το μισό του υπουργικό του συμβούλιο και δεν τρέχει τίποτα;

Θέλετε να μιλήσουμε για αξιοκρατία; Για τα golden boys της ΔΕΗ που απολαμβάνουν τα bonus και χτίζουν βίλες ενώ ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα; Αυτή είναι η τρομοκρατική αντίφαση.

Για τον διπλασιασμό των μετακλητών μιας κυβέρνησης που ήρθε δήθεν για να πολεμήσει το κομματικό κράτος;

Για τον τριπλασιασμό των μισθών στις ΔΕΚΟ;

Για τους κομματάρχες που μοιράστηκαν τα δώρα με τις απευθείας αναθέσεις, όπως η κ. Νικολάου;

Θέλετε να μιλήσουμε για διαφάνεια;

Για το απόρρητο που επικαλεστήκατε για να μεθοδεύσετε τη συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών; Θέλετε να μιλήσουμε για την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ψάχνει εδώ και μήνες την ελληνική κυβέρνηση, να δώσει εξηγήσεις;

Θέλετε να μιλήσουμε για τον κ. Πάτση; Για τον κ. Παπαθανάση που έσωσε με 50.000 ευρώ δάνειο εκατομμυρίων, τον κ. Μαραβέγια, τον κ. Καπάτο, τον κ. Χειμάρα;

Για το νερό

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο μετά τις εκλογές αν κερδίσει. Ωραία κωλοτούμπα. Μετά την κατακραυγή της κοινωνίας και στα social media. Σας κατάλαβε πια. Ποιες είναι οι προθέσεις σας και οι μεθοδεύσεις σας. Ή μήπως περνάτε το κόσμο για χαζό;

Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης το 2018, σε συνέντευξή του στον Real, στον κ. Χατζηνικολάου; ‘Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής’.

Αυτός είναι ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής. Και αυτό έκανε πράξη με το νόμο που ψήφισε, λίγες ημέρες μετά τα Τέμπη. Η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών νερού απομακρύνθηκε από το κράτος και πέρασε στην αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι χάνεται ο χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού και ανοίγει η κερκόπορτα, η πόρτα, της ιδιωτικοποίησης, καθώς οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ασχολούνται με τη ρύθμιση και την εποπτεία αγορών και όχι με αρμοδιότητες που ανήκουν στο κράτος.’

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Έχετε τέσσερα χρόνια που προσπαθείτε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση του νερού, με συγκεκριμένο σχέδιο. Πώς;

– Με το διαγωνισμό παραχώρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022.

– Με τη ρύθμιση Σταϊκούρα στο Νόμο 4964 του περασμένου Ιουλίου, που επιχείρησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Αυτό που υπόσχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης, είχε κάνει λόγο για να τον παρακάμψει.

Για αυτό, προ ολίγων ημερών, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με τις προηγούμενες αποφάσεις του, αυτές που επιχείρησε να παρακάμψει.

– Με τη δημόσια προαναγγελία, ήδη από το 2020 του σχεδίου συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης και την εκπόνηση μελετών για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες υποδομές.

«Να επιστρέψουν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο»

Τώρα όμως που σας κατάλαβε ο κόσμος, πάτε να κρυφτείτε. Τώρα που είδατε τις αντιδράσεις του κόσμου, πάτε να τα μαζέψετε. Και εξαγγέλλετε υποκριτικά ότι δήθεν αν εκλεγείτε, θα ξαναφέρετε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Γιατί δεν το ψηφίζετε τώρα λοιπόν; Είστε κυβέρνηση. Φέρτε το σήμερα. Καταθέτουμε τροπολογία. Κάντε τη δεκτή την τροπολογία που καταθέτουμε για να επιστρέψουν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Δεν θα το δεχτείτε προφανώς.

Γιατί τα γνωρίζει αυτά ο κόσμος. Τι κάνατε βάλατε τη ΔΕΗ ως λαγό για τις τιμές του ρεύματος.

Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό Δημόσια αγαθά; Ή εμπόρευμα για ξεπούλημά και αισχροκέρδεια;

Μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελειώσει ότι υπάρχει. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Για την τροπολογία που αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη

Κλέινοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση της τροπολογίας για το νεοναζιστικό μόρφωμα.

«Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και σας τα λέγαμε. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση, η οποία έλυνε και μπορεί να λύσει και σήμερα το πρόβλημα.

Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά η διατυπωμένη δημόσια κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στον δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας.

Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας.

Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις. Και στα ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή. Και το ΜέΡΑ25 και όλη η Αριστερά.

Πάμε να δούμε την ουσία. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο.

Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης.

«Τρία χρόνια ο Κασιδιάρης ως φυλακισμένος κάνει προεκλογικό αγώνα»

«Τι λέμε; Όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί; Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Δε μας ακούσατε 1,5 μήνα πριν. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία.

Εσείς δε μας λέγατε έχετε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με τη τροπολογία σας; Και ότι εμείς δε θέλαμε το μπλόκο στο Κασιδιάρη; Και που είναι το μπλόκο στο Κασιδιάρη; Γιατί δεν το καταφέρατε; Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Και προφανώς δε καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει.

Και προφανώς για να τους πείσετε υπουργοί τους ξεμονάχιαζε στα καφενεία πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Το παραδέχθηκε ο κ. Οικονόμου. Στα καφενεία είναι η θεσμική επαφή;

Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος, μπας και βρείτε εκεί πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά κ. Βορίδη, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά».

Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Αν τελικά η απόφαση τους δικαίωνε;»

Στο σημείο αυτό ανέφερε: «Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν τελικά μια απόφαση που θα τους δικαίωνε.

Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά παίζετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό. Με τη νοοτροπία σας να παρεμβαίνετε και να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη. Θα ήταν σουρεαλιστικό να κατηγορείτε εσείς τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνοδοιπόρο της Χρυσής Αυγής. Το έκανε ο πρωθυπουργός. Λέει το ίδιο για όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη απέναντι στον φασισμό δίνετε εκεί έξω.

Ότι η αριστερά κάνει πλάτες στην Ακροδεξιά.

Το ζήτημα, λοιπόν για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό.

Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα.

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα.

Είναι γνωστή η τροπολογία μας. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα λάθος. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά.

Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη Βουλή, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία για αξιοπρέπεια για δικαιοσύνη».