Ένα τέταρτο πτώμα βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια της πολυκατοκίας που κατέρρευσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, όπου οι διασώστες εξακολουθούν, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να καταβάλλουν προσπάθειες για να ανακαλύψουν επιζώντες.

«Βρέθηκαν τέσσερα πτώματα», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ολιβιέ Κλάιν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον τόπο της καταστροφής. Το πρωί είχε ανασυρθεί από τα συντρίμμια ένα τρίτο πτώμα, μετά τα δύο που είχαν βρεθεί στη διάρκεια της νύκτας, όπως είχαν ανακοινώσει οι αρχές. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Νέες προσπάθειες για να βρεθούν επιζώντες

Τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται πλέον συνεπώς μετά την κατάρρευση αυτής της πολυκατοικίας στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, κοντά σε μια συνοικία γνωστή για τα μπαρ και τα εστιατόριά της. «Εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες» να βρεθούν επιζώντες, δήλωσε σήμερα από τον τόπο της τραγωδίας ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν.

Περίπου εκατό διασώστες, με τη βοήθεια σκύλων, drones και ανιχνευτών θερμότητας εργάζονται αδιάκοπα σε δύσκολες συνθήκες, με μια φωτιά που εξακολουθεί να σιγοκαίει κάτω από τα χαλάσματα, επιχειρώντας να βρουν παγιδευμένους. «Η φωτιά δεν επεκτάθηκε παντού, υπάρχει ελπίδα να υπάρχουν ακόμη ζωντανοί», δήλωσε επίσης ο διοικητής των πυροσβεστών της Μασσαλίας Λιονέλ Ματιέ, κάνοντας λόγο για «μάχη με το χρόνο».

«Απόψε ο πόνος και η οδύνη είναι μεγάλοι», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο δήμαρχος, όταν οι πυροσβέστες είχαν ανακοινώσει πως βρήκαν δύο πτώματα μέσα στα χαλάσματα της πολυκατοικίας στον αριθμό 17 της οδου Τιβολι, στην οποία υπήρχαν πέντε διαμερίσματα και η οποία κατέρρευσε ξαφνικά έπειτα από μια τεράστια έκρηξη. «Με δεδομένες τις ιδιαίτερες δυσκολίες της επιχείρησης, η απομάκρυνση των πτωμάτων θα πάρει χρόνο», διευρκίνισαν οι διασώστες που εργάζονται ακατάπαυστα μέρα-νύχτα.

Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της έκρηξης

Η εισαγγελέας της Μασσαλίας Ντομινίκ Λοράνς σημείωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι μεταξύ των αγνοούμενων είναι «άνθρωποι κάποιας ηλικίας και ένα νεαρό ζευγάρι περίπου 30 ετών». Δεν υπάρχουν παιδιά ή ανήλικοι, είχε προσθέσει.

Περίπου 200 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις γειτονικές πολυκατοικίες για προληπτικούς λόγους. Σύλλογοι γονέων της περιοχής και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν κατάλυμα, ρούχα και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες.

Η δημαρχία ανακοίνωσε την παροχή καταλυμάτων, ενώ έχει ανοίξει ένα κέντρο υποδοχής, όπου παρέχεται ψυχολογική στήριξη στους συγγενείς των αγνοούμενων. Η έρευνα για τα αίτια της έκρηξης συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις αρχές, προφανώς εξετάζεται το σενάριο να σημειώθηκε έκρηξη αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ  – ΜΠΕ