Έως και 10 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια μετά από έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση δύο κτιρίων κατοικιών στη Μασσαλία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαμέν. Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε ακόμη γνωστή.

Η κατάρρευση προκάλεσε μια πυρκαγιά που περιέπλεξε τις προσπάθειες διάσωσης και που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν ώρες για να σβήσει. Ο Γάλλος ΥΠΕΣ είπε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν από 4 έως και 10 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια.

Πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αλλά όχι απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα και ένα έκτο άτομο νοσηλεύεται λόγω σοκ, πρόσθεσε.

Τα κτίρια που κατέρρευσαν στη Rue de Tivoli δεν ήταν γνωστό ότι είχαν δομικά προβλήματα, είπε ο Νταρμαμέν «Οι σκέψεις είναι με τη Μασσαλία», είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια»

«Υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από έκρηξη, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τα αίτια σε αυτό το στάδιο», σημείωσε παράλληλα ο νομάρχης της νότιας αυτής περιοχής της Γαλλίας, ο Κριστόφ Μερμάν, διευκρινίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελεί μια «πιθανή υπόθεση».

«Η έκρηξη ήταν τεράστια», δήλωσε επίσης στο AFP ο κάτοικος της περιοχής Ζιλ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί με το επίθετό του και διαμένει σε σπίτι που βρίσκεται σε δρόμο κάθετο σε αυτόν του κτιρίου που κατέρρευσε.

Αρκετοί δρόμοι γύρω από το κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε κεντρική συνοικία της πόλης, έχουν αποκλειστεί και πολύ προσωπικό υπηρεσιών πρώτων βοηθειών βρίσκεται στο σημείο, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP που βρίσκεται εκεί.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταμετρήσει πόσοι άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονταν μέσα στην πολυκατοικία την ώρα που κατέρρευσε.

«Έχουμε περίπου 100 πυροσβέστες στο σημείο, η προτεραιότητα είναι προφανώς να σβήσουμε τη φωτιά και να απομακρύνουμε συντρίμμια για να βρούμε τους ανθρώπους που έχουν πιθανώς εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια», σημείωσε παράλληλα αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Μασσαλίας.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Οι κάτοικοι άλλων κτιρίων που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας στη διάρκεια του τριημέρου αυτού του Πάσχα των καθολικών και αυτοί φιλοξενούνται εκτάκτως σε σχολείο, σημείωσε ο νομάρχης Μερμάν.

Επίσης οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Τον Νοέμβριο του 2018, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν δύο κτίρια σε άλλη συνοικία της Μασσαλίας. Επρόκειτο για κτίρια που δεν ήταν σε καλή κατάσταση στην πόλη αυτή, στην οποία 40.000 άνθρωποι ζουν, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ερείπια.