Μεγάλη Πέμπτη χθες για τους Καθολικούς και ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη λειτουργία για τη γέννηση του Ιερατείου. Το απόγευμα ο Ποντίφικας έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 κρατουμένων σε φυλακή ανηλίκων στην Τελετή του Νιπτήρος.

Ήταν το 2013 όταν ο Ποντίφικας άρχισε να διοργανώνει την Τελετή του Νιπτήρος σε φυλακές, σπίτια ηλικιωμένων και με άστεγους αντί για ιερείς στους καθεδρικούς ναούς της Ρώμης, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: «Ο καθένας μας μπορεί να αμαρτήσει, ο καθένας μας. Και αυτή η συνείδηση, αυτή η βεβαιότητα ότι καθένας από εμάς μπορεί να αμαρτήσει είναι που μας δίνει την αξιοπρέπεια, ακούστε αυτή τη λέξη, την αξιοπρέπεια τού να είμαστε αμαρτωλοί».

Την περασμένη εβδομάδα, ο 86χρονος Φραγκίσκος είχε παραπονεθεί για αναπνευστικές δυσκολίες και νοσηλεύτηκε για 4 μέρες σε νοσοκομείο, όπου έλαβε την κατάλληλη αντιβίωση.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος

«Ελπίζω να τα καταφέρω, γιατί δεν μπορώ να περπατήσω καλά, αλλά κατά το πλύσιμο των ποδιών σκέφτεσαι, ”ο Ιησούς μού έπλυνε τα πόδια, ο Ιησούς με έσωσε”», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η Τελετή του Ιερού Νιπτήρος μνημονεύει την ταπεινοφροσύνη του Ιησού προς τους Απόστολους τη νύχτα πριν από τη Σταύρωσή Του.

Η χθεσινή μέρα για τους Καθολικούς, ήταν Μεγάλη Πέμπτη και μέρα που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της γέννησης του ιερατείου.

Στη λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους ιερείς να μην διχάζουν την Εκκλησία και να επιδιώκουν την αρμονία για να ξανακερδίσουν τους χαμένους πιστούς.

Ο Ποντίφικας έδειξε σε καλή κατάσταση και διάβασε την ομιλία του με καθαρή και δυνατή φωνή για 20 λεπτά.