Την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που έχει εκφραστεί με δύο αντίστοιχα ψηφίσματα, για την κήρυξη διατηρητέων – ως προς τη χρήση – των ιστορικών κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ, επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε παρέμβασή του στην ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε την Τρίτη στην αίθουσα του ΑΣΤΟΡ, στην οποία είχε προσκληθεί.

«Είμαστε όλοι εδώ, γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι – κατά τη χρήση – οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Και υπενθύμισε πως «κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτό», όπως είπε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η συζήτηση που γίνεται υπερβαίνει το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τους δύο παλαιότερους αθηναϊκούς κινηματογράφους.

«Δεν θέλουμε η Αθήνα να χάσει την ψυχή της»

Θέτοντας το ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης, ανέφερε πως αυτή έχει να κάνει με το DNA, την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της Αθήνας.

Διατύπωσε εκ νέου την ξεκάθαρη θέση του ότι η πόλη «ανήκει στον μόνιμο κάτοικο» και ότι όλη η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται με τη δική του ζωή.

«Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δεν θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο», υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και σημείωσε πως «η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανταγωνιζόμαστε το Ντουμπάι, ούτε θέλουμε μία πόλη απονευρωμένη και ερημοποιημένη. Θέλουμε μια πόλη φτιαγμένη για τον μόνιμο κάτοικο και για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».