Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να εκτιμά πως «αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή». Η φινλανδική υποψηφιότητα έχει πλέον εγκριθεί και από τα τριάντα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στα μέσα Μαρτίου την έγκρισή του για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την κύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή.

Ο Στόλτενμπεργκ «καλωσορίζει» την κύρωση

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο των πρωτοκόλλων ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κρίνοντας πως θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

«Καλωσορίζω την ψηφοφορία» στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία «για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας. Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», ανέφερε μέσω Twitter ο Νορβηγός.

Το «ευχαριστώ» της Φινλανδίας

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε ευχαρίστησε τις τριάντα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για την «υποστήριξή τους» στην εισδοχή της χώρας του στον στρατιωτικό συνασπισμό, μετά το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το τελευταίο απαιτούμενο βήμα της διαδικασίας.

«Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε. Πρόσθεσε δε, ότι πως «αδημονούμε να καλωσορίσουμε το συντομότερο» στη συμμαχία τη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από