Στην φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στην υπόθεση Qatargate. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη κάνει τρεις αιτήσεις αποφυλάκισης χωρίς να έχει καμία επιτυχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Serra, η Ελληνίδα πολιτικός δέχτηκε στο κελί της επίσκεψη από την βουλευτή της Forza Italia, Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, και μίλησε εφόλης της ύλης, μέσα από τη φυλακή Haren στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Εύα Καϊλή μπήκε στην αίθουσα των συνεντεύξεων των φυλακών Χάρεν με χαμόγελο. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού καθόταν η Deborah Bergamini, βουλευτής της Forza Italia, μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε – λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν ακόμη καθίσει – εκτιμώ το θάρρος σας. Είστε η πρώτη βουλευτής που έρχεται εδώ στη φυλακή για να δει πώς είμαι. Κανείς δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου».

Απαντώντας στην ερώτηση που είχε καταθέσει η Μπεργκαμινί στην  Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Καϊλή ανέφερε πως  «Είμαι αθώα, θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο».

Ερ.: Ένα τρόπαιο;

«Ναι, το τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης που περιλαμβάνει μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει σε κάθε περίπτωση κατά των βουλευτών και των πολιτικών της Νότιας Ευρώπης. Για τους Μαλτέζους, τους Έλληνες, τους Ιταλούς και ούτω καθεξής».

«Ο Παντσέρι ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου»

Έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες από την έναρξη του Qatargate, περισσότερες από 100 ημέρες από εκείνη την 9η Δεκεμβρίου, όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν στις Βρυξέλλες με τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατέληξε επίσης στη φυλακή. Ο Τζόρτζι αφέθηκε τελικά ελεύθερος με βραχιολάκι.

«Ο Παντσέρι ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου» σχολιάζει η Εύα Καϊλή, ξεπερνώντας κάποιες αντιστάσεις να μιλήσει για τους άλλους εμπλεκόμενους. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η δωροδοκία. Η Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει κοινοβουλευτικές αποφάσεις που αφορούσαν το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Εναντίον της είναι τα 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της. Η έρευνα συνεχίζεται και στα τέλη Απριλίου οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την προφυλάκισή της.

«Τα εγκλήματα που της καταλογίζονται είναι πολύ σοβαρά» λέει η Μπεργκαμίνι. «Και αν κριθεί ένοχη θα πρέπει να πληρώσει. Αλλά το τεκμήριο αθωότητας είναι αναφαίρετο και πρέπει να ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Διαφορετικά, έρχονται στο μυαλό μας σκοτεινές περίοδοι της ιστορίας μας».

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες» της είπε η Εύα Καϊλή, «σκέφτηκα την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Μετά κάτι μου έκανε κλικ». Αλλά δεν προσθέτει κάτι άλλο. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, το τέλος αυτών των έξι εβδομάδων σχεδόν συμπίπτει με την στιγμή που ο Παντσέρι αποφασίζει να συνεργαστεί με τους δικαστές και αντ’ αυτού παίρνει μειωμένη ποινή και κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι δύσκολο να πρόκειται για απλή σύμπτωση, σημειώνει η Corriere della Sera, προσθέτοντας πως η επιλογή του Παντσέρι να έγινε αφορμή για να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της εκείνες τις σκοτεινές σκέψεις

Πώς περνά την ημέρα της στην φυλακή

Το πρώτο που έχει στο μυαλό της, η Εύα Καϊλή είναι η δίχρονη κόρη της, την οποία μπορεί να την βλέπει δύο φορές το μήνα. Μάλιστα η ευρωβουλευτής Μπεργκαμίνι αναφέρει πως «Αν φταίει η Καϊλή, η δικαιοσύνη θα το κρίνει. Δεν φταίει η κόρη της, η οποία βιώνει μία διαλυμένη στοργή που θα έχει συνέπειες στη ζωή της.»

Πέρα από την κόρη της, η ευρωβουλευτή έχει αρχίσει να μελετά γαλλικά και ολλανδικά. Μάλιστα αναφέρει πως όταν τελειώσει όλο αυτό, θα ήθελε να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, για αυτό και μαθαίνει αυτές τις γλώσσες.