Ερευνες σε πέντε τράπεζες πραγματοποιεί η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελεγχόμενες τράπεζες στις οποίες περιλαμβάνονται οι Societe Generale, HSBC, BNP Paribas, Exane και Natixis, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές αυτοί κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα ποσά είτε να μη φορολογούνται είτε τα χρήματα να επιστρέφονται. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και μοιράζονταν το ποσό που εξοικονομήθηκε.

Στην έρευνα, σύμφωνα με το Bloomberg, η οποία φέρεται ότι προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία της Γερμανίας. Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ενα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους short sellers και τους πραγματικούς κατόχους μετοχών να διεκδικούν από κοινού φορολογικές πιστώσεις για μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά. Οι κανόνες που επέτρεπαν αυτές τις πρακτικές καταργήθηκαν το 2012.

Το Reuters επισημαίνει ότι οι έρευνες των γάλλων εισαγγελέων αποτελούν το πιο πρόσφατο πλήγμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που κλυδωνίζεται επί σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB. Παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Δεκέμβριο τον φοροτεχνικό Hanno Berger, ο οποίος φέρεται ότι οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη μεταπολεμική Γερμανία μέσω ενός σχεδίου αφαίρεσης μερισμάτων που κόστισε στους γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Ηταν η πιο προβεβλημένη δίωξη και η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δίκες, στις οποίες έχουν καταδικαστεί επίσης βρετανοί τραπεζίτες.