Ένα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας δίνει μία νέα διάσταση στην τραγωδία με τους 40 νεκρούς μετανάστες μετά από φωτιά σε κέντρα υποδοχής στο Μεξικό. Στα πλάνα του βίντεο που κάνει πλέον τον γύρο του διαδικτύου οι φύλακες φαίνεται να φεύγουν μόλις ξεκινά η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το βίντεο, οι φύλακες απομακρύνονται από το κελί μέσα στο οποίο μετανάστες έβαλαν φωτιά για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη απέλασή τους την ώρα που οι φλόγες και ο καπνός σκεπάζουν τα πάντα. Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα μεξικανός δημοσιογράφος ο οποίος έκανε λόγο για «έγκλημα».

Το βίντεο ακυρώνει το αφήγημα του προέδρου του Μεξικού

Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) του Μεξικού οι 40 νεκροί μετανάστες είναι από χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής. Παράλληλα άλλοι 28 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Πριν την δημοσιοποίηση του βίντεο ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, είχε επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στους μετανάστες δηλώνοντας ότι «δεν πίστευαν ότι οι φωτιές που άναψαν για να διαμαρτυρηθούν θα προκαλούσε αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

Αυξάνονται οι μετανάστες στα σύνορα του Μεξικού

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μεταναστών στις πόλεις στα σύνορα του Μεξικού, καθώς οι αρχές προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστή ως CBP One.

Πολλοί μετανάστες νιώθουν ότι η διαδικασία διαρκεί πολύ και νωρίτερα αυτό τον μήνα εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από τη Βενεζουέλα, συνεπλάκησαν με Αμερικανούς αστυνομικούς στα σύνορα, απογοητευμένοι από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξέταση της αίτησης ασύλου τους.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τους περιορισμούς της περιόδου Τραμπ για την ταχεία απέλαση μεταναστών από την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή που συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι ροές μεταναστών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν έως 30.000 ανθρώπους από αυτές τις τρεις χώρες συν τη Βενεζουέλα να εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς κάθε μήνα.

Δείτε το βίντεο