Ο αρχιδιαιτητής του ελληνικού ποδοσφαίρου Στιβ Μπένετ είναι ένας παρεξηγημένος άνθρωπος. Η θεσμική του ασυνειδησία και οι αξιοδάκρυτες επιθέσεις που δέχεται οφείλονται στο πρόβλημά του να προσαρμοστεί στο παρόν- πάντοτε κοιτούσε πολύ μακριά.

Όπως συνέβη στον αγώνα Χαλ-Αστον Βίλα 0-1, που διαιτήτευσε την παραμονή Χριστουγέννων του 2008. Ο αθεόφοβος Μπένετ εφάρμοσε το VAR δέκα χρόνια πριν γίνει αποδεκτό από το Διεθνές Συμβούλιο της FIFA.

Στις καθυστερήσεις καταλόγισε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων γιατί «είδε» τον παίκτη των Βίλανς Ασλεϊ Γιανγκ να αποκρούει την μπάλα με το χέρι πάνω στη γραμμή της εστίας.

Εγινε ένας ψιλοχαμός από τους παίκτες της Αστον Βίλα αλλά ο Μπένετ φέρθηκε με πονηριά αλεπούς. Πήγε στον βοηθό του Αντι Χάλιντεϊ και ο τελευταίος μέσω της ενδοεπικοινωνίας ενημερώθηκε από τρίτο πρόσωπο, εκτός γηπέδου, που είδε τη φάση σε ριπλέι και του είπε τι ακριβώς συνέβη. Ο Μπένετ πήρε πίσω την απόφαση για το πέναλτι εγκαινιάζοντας ανεπίσημα την εποχή του VAR.

Ο Αγγλος που πρωταγωνιστεί για τους λάθος λόγους στο ποδόσφαιρό μας, έχει επίσης χόμπι το πέταγμα λάσπης στον ανεμιστήρα.

Τον Φλεβάρη του 2009 είχε βρεθεί σε συνέδριο της UEFA στην Ισπανία και χωρίς να γνωρίζει πως δίπλα του καθόταν δημοσιογράφος της σκανδαλοθηρικής News of The World, αποκάλυψε πως οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να παρατηρηθούν με κάρτες την περίοδο των γιορτών για να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους.

Ορκιζόμενος στη ζωή της μάνας του για το αληθές της ιστορίας, ο Μπένετ ανέφερε πως ποδοσφαιριστής τον επισκέφτηκε στα αποδυτήρια και του ζήτησε να τον τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα για να μην παίξει τα Χριστούγεννα και να πάει με την οικογένειά του διακοπές.

Η Επιτροπή Διαιτησίας της Αγγλίας πήρε αμέσως αποστάσεις από τον Μπένετ, ενώ η Πρέμιερ Λιγκ κατέβασε τα τηλέφωνα για να μη βρεθεί σε ρόλο απολογούμενου για την γκάφα του.

Ο Μπένετ έχει κατηγορηθεί πως είναι ψεύτης. Όχι από έλληνες παράγοντες, αλλά από έναν διακεκριμένο σκωτσέζο προπονητή, τον Ντέιβιντ Μόγιες.

Σε παιχνίδι του 2003 ο Μπένετ των πολλών καρατίων ματαιοδοξίας κα έπαρσης απέβαλε τον τότε προπονητή της Εβερτον με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποίησε απρεπή γλώσσα.

Ο Μόγιες ορκίστηκε σε ό,τι είχε ιερό πως δεν έβρισε. Είπε όμως κάτι που έχει τη σημασία του για τα ελληνικά πεπραγμένα: πως ήταν προκατειλημμένος μαζί του.

Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα του ποδοσφαίρου που η κορυφαία στιγμή του στην Ευρώπη είναι ένας προημιτελικός στο Τσάμπιονς Λιγκ και κάποτε είπε το αμίμητο «αν δεν είσαι αρκετά καλός στο ποδόσφαιρο το επόμενο καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις διαιτητής για να εμπλακείς με το άθλημα», για να δικαιολογήσει την αποτυχημένη του καριέρα ως τερματοφύλακας, έχει κάνει άνω κάτω το ελληνικό ποδόσφαιρο και απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρωτάθλημα.

Για να δεις το μέλλον αρκεί να ρίξεις μια ματιά στο παρελθόν. Ισως τελικά αυτό να έκαναν τα αφεντικά του και να κατέληξαν στον τηλαυγή άγγλο αστέρα της διαιτησίας.

Αλλωστε ο Μπένετ έχει αποδείξει πως είναι πρόθυμος να υπηρετήσει οποιοδήποτε πόστο του ζητηθεί. Ακόμα και να γίνει σύμβουλος διαιτησίας στο κρίκετ, όπως έκανε το 2009.

Οσοι αντιμετωπίζουν την τοποθέτησή του στη νευραλγική θέση της διαιτησίας με χιούμορ, υποστηρίζουν πως ο Μπένετ απάντησε στην πρόταση που του έκαναν μιμούμενος τον Γούντι Αλεν: «Η απάντηση είναι ναι. Μπορείτε όμως να μου θυμίσετε την ερώτηση;».