Την ώρα που το ουκρανικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο μέτωπο της Μπαχμούτ έχει σταθεροποιηθεί, τα ρωσικά ΜΜΕ, όπως το RIA Novosti, μεταδίδουν ότι η μισθοφορική Wagner που πολεμά για λογαριασμό της Ρωσίας έχει πλέον τον «πλήρη έλεγχο» του μεταλλουργικού εργοστασίου AZOM στα βόρεια της πολύπαθης πόλης στην Ουκρανία.

Το Ria Novosti επικαλείται τον ανταποκριτή του στην Μπαχμούτ, ενώ έχει δημοσιεύσει βίντεο που δείχνει μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης μέσα στο εργοστάσιο.

Τα δυτικά Μέσα αναφέρουν ότι το βίντεο δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, ενώ το CNN έχει ρωτήσει σχετικά το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κάποια απάντηση.

Πρόκειται για το εργοστάσιο το οποίο επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πραγματοποίησε εκεί τελετή βράβευσης ουκρανών στρατιωτών.

AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office

«Αυτό είναι το ίδιο μέρος όπου ο κ. Ζελένσκι έδωσε συνεντεύξεις και απένειμε βραβεία στους στρατιωτικούς του, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται γενναία αυτό το εργοστάσιο. Εδώ έβγαλαν μια ομαδική φωτογραφία», δήλωσε ο διοικητής της διμοιρίας εφόδου στο RIA.

Η μακρύτερη και αιματηρότερη μάχη του πολέμου

Η ουκρανική πόλη, με πληθυσμό 70.000 κατοίκων πριν από την ρωσική εισβολή, έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, είναι το θέατρο της μακρύτερης και αιματηρότερης μάχης από την έναρξη του πολέμου.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε την Πέμπτη στο Telegram ότι είναι πιθανόν οι ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν «πολύ σύντομα» αντεπίθεση κατά των εξαντλημένων ρωσικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Τετάρτη τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην γραμμή του μετώπου στην Μπαχμούτ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου αυτής της μάχης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν το 70% περίπου της πόλης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν από βορρά και νότο στη ζώνη του Μπαχμούτ, αποκόπτοντας πολλές γραμμές τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.