Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξελλες, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η πρόταση αναγνωρίζει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και πως αυτή τη θέση φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη.

«Απαιτείται πιο γρήγορη πρόοδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να επιστρέψουμε στους προηγούμενους αυστηρούς κανόνες.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορούμε μόνοι μας να χαράσουμε πολιτική που αποκλιμακώνει το χρέος και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Θα πετύχουμε εάν μας εμπιστευτεί ο λαός»

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός του 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον ο λαός μάς εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», απάντησε ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Ανάφερε επίσης ότι με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως καθώς μειώνονται οι τιμές, είναι χαμηλότερη και η ανάγκη επιδότησης.

Ανέφερε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γεμίσουμε στην Ευρώπη τις αποθήκες φυσικού αερίου και να γίνει επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα, είπε, θα είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές ξεκίνησε όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε πως θελουμε περισσότερα δίκτυα για να εξάγουμε ενέργεια στην κεντρική Ευρώπη ή αυτή που μπορούμε να μεταφέρουμε ενδεχομένως από την Αφρική.

Η συνάντηση με τη Μελόνι και η Hellenic Train

Ερωτηθείς για την συνάντηση με την Τζιόρτζια Μελόνι και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train, απάντησε πως κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Αθήνα πριν τις εκλογές, για να συζητήσουν όλη την ατζέντα, και εκείνη αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Ανέφερε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς κανόνες, το μεταναστευτικό και το πώς η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να μας υποστηρίξει στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.

Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ πουλήθηκε το 2018 αντί 45 εκατ. ευρώ και τόνισε πως έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας, η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο.

«Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε»

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Γι’ αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

«Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο»

Επίσης, μέρα από σχετική ερώτηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάσχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική «καταιγίδα», τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλισει τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές»

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε, ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα ειναι κάτω απο το 10%.

«Οι τράπεζές μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα, αν επί των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα, άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.