Έως ότου η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου περάσει σε άλλο επίπεδο ( με την τεχνολογία Αμφίδρομης Φόρτισης όπου ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί ακόμη και να τροφοδοτεί με ενέργεια το σπίτι του, τις ηλεκτρικές συσκευές σε αυτό κ.α.) οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αλλά και οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν στη διάθεση τους ένα διευρυμένο δίκτυο φόρτισης που τους δίνει τη δυνατότητα να φορτίσουν ταχύτατα το νέο ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο, μέσω των σημείων ταχυφόρτισης τόσο στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητοδρόμους.

Σήμερα, οι χρόνοι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν απομειωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι ταχυφορτιστές που επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες έως και 180 KW την ώρα! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μια μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έχει χωρητικότητα 70 KW, o χρόνος φόρτισης μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από μισή ώρα από το 10% στο 80%. Και αυτό επειδή για λόγους ασφαλείας η ταχύτητα μετά το 80% απομειώνεται σημαντικά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Σήμερα ,τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα χρησιμοποιούν  την τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών και την έξυπνη τεχνολογία διαχείρισης της θερμότητας, ώστε να επιτυγχάνονται σύντομοι χρόνοι φόρτισης και μεγάλη αυτονομία ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα θα προσφέρουν σύντομα αυτονομίες έως και 1.000 χιλιόμετρα. Πλέον η  πρόοδος των ηλεκτρικών την επόμενη πενταετία σε επίπεδο αυτονομίας, απόδοσης και τους χρόνους φόρτισης θα είναι ραγδαία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που ήδη μπήκαν στην ζωή πολλών ευρωπαϊκών χωρών και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα με αρωγό τα προγράμματα επιδότησης αναμένεται να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο υποψήφιων αγοραστών τόσο μέσω της λιανικής αγοράς, όσο και της αγοράς χρονομίσθωσης ( leasing).  Σήμερα, τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρονται με διπλάσιες αυτονομίες από αυτές που προσέφεραν ακόμη και πριν από τρια – τέσσερα χρόνια. Εξίσου σημαντικό ότι τα νέα ηλεκτρικά προσφέρονται σε εκδόσεις ανάλογα με την ισχύ και την χωρητικότητα της μπαταρίας. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να δούμε ραγδαίες εξελίξεις όσων αφορά την χωρητικότητα τους, κάτι που συνεπάγεται στον διπλασιασμό της αυτονομίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ

Επίσης, αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα προσφέρονται είτε με ένα ή με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν στον εμπρός άξονα και έναν στον πίσω), των οποίων η ισχύς κατανέμεται με ακρίβεια για τη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης και της δυναμικής απόδοσης, για να προσφέρουν ασφαλή επίπεδα οδήγησης σε όλα τα εδάφη. Επίσης οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν υψηλά επίπεδα δοκιμών στα ηλεκτρικά μοντέλα. Οι χιονισμένοι δρόμοι και επιφάνειες πάνω σε παγωμένες λίμνες, ειδικά προετοιμασμένες για αυτά τα προγράμματα δοκιμών, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τους μηχανικούς εξέλιξης και δοκιμών των ηλεκτρικών οχημάτων , προκειμένου να τελειοποιήσουν την αλληλεπίδραση των ηλεκτροκινητήρων, την τεχνολογία ηλεκτρικής τετρακίνησης. Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες απομειώνουν σημαντικά την αυτονομία των ηλεκτρικών ένα ακόμη πεδίο στο οποίο οι εταιρείες έχουν εξελίξει σημαντικά στη νέα γενιά μπαταριών.

Εφαρμογή «Recharge» για τον εντοπισμό σημείου φόρτισης

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών και τον τύπο του φορτιστή, έχουν οι πολίτες, καθώς τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή «reCharge». Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή κινητών συσκευών (για Android και iOS) για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εφαρμογή «reCharge» αποτελεί το νέο ψηφιακό εργαλείο που ανέπτυξαν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορούν σε πραγματικό χρόνο να εντοπίζουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ).

Με τον τρόπο αυτό, το «reCharge» δίνει λύση στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνοντας πιο εύκολο τον εντοπισμό του σημείου φόρτισης.