Όταν το καλοκαίρι του 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τις διοικητικές τύχες της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παίρνοντας πάνω του δεκάδες εκατομμύρια χρέη και υποχρεώσεις, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα αποτελέσει τη διοικητική/οικονομική/ασφαλιστική ομπρέλα του συλλόγου. Λίγοι είχαν καταλάβει ή γνώριζαν το μέγεθος της αγάπης του για την ομάδα της καρδιάς του. Ελάχιστοι είχαν στο μυαλό τους πως ο νέος, τότε, ισχυρός άνδρας του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού θα είχε την όρεξη, την υπομονή, αλλά και την αποφασιστικότητα να αποτελέσει το στήριγμα ολόκληρου του συλλόγου.

Τα σχεδόν 7.000.000 € χρέος που είχε αφήσει πίσω της η προηγούμενη διοίκηση του Ερασιτέχνη, ήταν ένα βάρος δυσβάσταχτο, καταστροφικό ακόμη και για μια ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Πόσο μάλλον για έναν ερασιτεχνικό σύλλογο, που έχει στο dna του να κάνει πρωταθλητισμό σε κάθε του τμήμα. Κι όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε αυτό που κανείς δεν υπολόγιζε. Στήριξε έμπρακτα. Εβαλε πλάτη στα χρέη, βοήθησε με κάθε τρόπο τη διοίκηση του Μιχάλη Κουντούρη και το εγχείρημα της Θύρας 7, βοηθώντας να κάνει πράξη το ζητούμενο για κάθε οπαδό: Να πάει ο σύλλογος στα χέρια του κόσμου του. Ένα εγχείρημα που μόνο στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να πετύχει. Και πέτυχε. Με θριαμβευτικό τρόπο.

Με μπροστάρη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τις ενέργειες της διοίκησης Κουντούρη, αλλά και την αμέριστη, άδολη και ουσιαστική στήριξη του κόσμου του, ο Ολυμπιακός όχι μόνο κατάφερε να εκμηδενίσει τα χρέη του, αλλά πέτυχε κάτι ακόμη πιο δύσκολο. Ακόμη και τα πρώτα δύο μεταβατικά χρόνια, ο σύλλογος δεν είδε ούτε ένα τμήμα του να υποβιβάζεται από την πρώτη κατηγορία. Αντιθέτως, γέννησε, εκκόλαψε πρωταθλητές, έχτισε πάνω στα ερείπια και δημιούργησε ομάδα κυριαρχίας, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εφερε ευρωπαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα, οι αθλητές και οι αθλήτριές του αποτελούν πλέον τη βάση όλων των εθνικών ομάδων σε πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ, μπάσκετ γυναικών. Σε όλα τα ομαδικά σπορ.

Την Τετάρτη ο Ολυμπιακός σήκωσε στον ουρανό του Πειραιά ακόμη ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Συνεχίζοντας τη διεύρυνση της κυριαρχίας του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού ξαναέγραψε Ιστορία κατακτώντας τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της, η μόνη ελληνική που το έχει πετύχει. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο κατάμεστο από 15.000 φίλους τους ΣΕΦ την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 3-0 (25-16, 25-21, 25-16) και στον δεύτερο αγώνα και μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996 και το Top Teams Cup το 2005 πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη του Ερασιτέχνη και τον τίτλο του Challenge Cup. Η κατάκτηση του CEV Challenge Cup από την ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, δεν είναι απλά ένας ακόμη τίτλος. Είναι το 10ο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτά ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός στη διάρκεια της εποχής Μαρινάκη.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΥΡΩ-ΤΕΛΙΚΟΣ

Η επιτυχία στα σπορ είναι μετρήσιμο μέγεθος. Οι τίτλοι κρίνουν εάν πετυχαίνεις ή αποτυγχάνεις. Με τον Ολυμπιακό να βιώνει τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του σε αυτό το διάστημα. Με αριθμούς, όχι στα λόγια.

Από το 2012 και μετά, ο Ολυμπιακός, ως σύλλογος, ως η σημαντικότερη πολϋαθλητική οικογένεια της χώρας και της Ευρώπης, συμμετέχει τουλάχιστον σε έναν ευρωπαϊκό τελικό στα ομαδικά σπορ. Επαναλαμβάνουμε. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον σε έναν ευρωπαϊκό τελικό (συμπεριλαμβανομένου και του μπάσκετ). Σε όλα τα σπορ. Επίδοση πρωτοφανής στα ελληνικά, αλλά και διεθνή χρονικά.

Αλλά Υπάρχουν κι άλλα. Διότι αυτή η περίοδος των 13 χρόνων, είναι η λαμπρότερη της ιστορίας του Ολυμπιακού, ως συλλόγου. Και οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Με το οικονομικό βάρος να πέφτει κατά κύριο λόγο στον Μαρινάκη και με τη διοικητική καθοδήγηση του Κουντούρη και των συνεργατών, αλλά και τον κόσμο του συλλόγου στο πλευρό του, ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει κατακτήσει σε βάθος 13ετίας, 103 τίτλους σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα. Αριθμός πρωτοφανής, ασύλληπτος, εάν στη ζυγαριά βάλουμε τη λεπτομέρεια πως από τη γέννησή του, μέχρι το 2010 ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός είχε κατακτήσει συνολικά 77 τίτλους! Υπέρβαση άνευ προηγουμένου!

ΠΟΛΫΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Και επειδή ακριβώς στον αθλητισμό όλα είναι μετρήσιμα, στο διάστημα που ο Ολυμπιακός βιώνει την πιο λαμπρή εποχή της ιστορίας του στα ομαδικά ερασιτεχνικά σπορ, την εποχή που μετράει 103 τίτλους σε λιγότερο από 13 χρόνια, στο ίδιο ακριβώς διάστημα ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει 11 τίτλους στα ομαδικά σπορ. Με τη σύγκριση να είναι αποστομωτική και να δείχνει το προφανές.

Ότι κανείς άλλος επιχειρηματίας, κανείς άλλος σύλλογος, δεν μπόρεσε να στηρίξει, οικονομικά και διοικητικά, τις ομάδες του, όπως ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, τα 10 ευρωπαϊκά τρόπαια στο ίδιο διάστημα, να επιβεβαιώνουν πως η προοπτική δεν ήταν… ελληνική. Αλλά διεθνής. Με τον Ολυμπιακό να αποτελεί και με τη βούλα, τον σημαντικότερο πολϋαθλητικό σύλλογο του πλανήτη.

Είπαμε, οι αριθμοί μπορεί συχνά να κάνουν λάθος, αλλά τα τρόπαια, λένε πάντα την αλήθεια. Και σε συνδυασμό με την απόλυτη κυριαρχία και στο ποδόσφαιρο, γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο, πόσο σπουδαίο είναι το επίτευγμα αυτών των 12.5 χρόνων. Την ώρα που τα ερασιτεχνικά τμήματα των υπολοίπων συλλόγων φυτοζωούσαν, χωρίς βοήθεια από τα ποδοσφαιρικά αδερφάκια τους, ο Ολυμπιακός λειτούργησε ως ενιαίος και αδιαίρετος φροντίζοντας όλη την αθλητική ερυθρόλευκη οικογένεια, με το κόστος να βαραίνει κατά κύριο λόγο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΟΙ 103 ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Βόλει Ανδρών

7 Πρωταθλήματα Ελλάδος

5 Κύπελλα Ελλάδος

6 Λιγκ Καπ

1 CEV Challenge Cup

Βόλεϊ Γυναικών

8 Πρωταθλήματα Ελλάδος

9 Κύπελλα Ελλάδος

1 Challenge Cup

Πόλο Ανδρών

11 Πρωταθλήματα Ελλάδος

11 Κύπελλα Ελλάδος

3 Σούπερ Καπ Ελλάδος

1 Champions League

Πόλο Γυναικών

10 Πρωταθλήματα Ελλάδος

5 Κύπελλα Ελλάδος

1 Σούπερ Καπ Ελλάδος

3 LEN Champions League

1 LEN Trophy

3 Σούπερ Καπ Ευρώπης

Χάντμπολ

3 Πρωταθλήματα Ελλάδος

2 Κύπελλα Ελλάδος

1 Σούπερ Καπ Ελλάδος

Μπάσκετ Γυναικών

6 Πρωταθλήματα Ελλάδος

5 Κύπελλα Ελλάδος