Μία από τις πιο γνωστές τακτικές των Ρώσων για να επηρεάσουν τους πολίτες μίας χώρας είναι η χρήση των social media. Τον τρόπο αυτό χρησιμοποίησε και η Μαρία Τσάλλα, η οποία από ότι φαίνεται και από το προφίλ της στο Facebook κρυβόταν σε κοινή θέα, ενώ μάλιστα διατηρούσε και κατάστημα.

Βλέποντας το προφίλ της στο Facebook, παρατηρείται έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εκατοντάδες φωτογραφίες από γάτες, αλλά και δικές της φωτό που έχει καλύψει το πρόσωπο της, είτε με φυσικά, είτε με τεχνητά μέσα. Όταν όμως την ανακάλεσε η οργάνωση της, η ίδια εξαφανίστηκε τάχιστα από την Ελλάδα, έκλεισε όλους τους λογαριασμούς της και χάθηκε με τις ελληνικές αρχές να ψάχνουν πλέον ποια ήταν η δράση της και τι ακριβώς έκανε όλο αυτό το διάστημα που κυκλοφορούσε ελεύθερη κι έχοντας ως κάλυψη το κατάστημα στο Παγκράτι.

Το προφίλ της στο Facebook

Η αγάπη της για τις γάτες

Από το 2018 μέχρι και την ημέρα που την ανακάλεσαν, η κατάσκοπος είχε πολύ έντονη δραστηριότητα σε όλα τα social media και ιδιαίτερα στο Facebook. Στο προφίλ της, υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες από γάτες, ενώ αναπαράγει αγγελίες από άτομα που δίνουν γάτες για υιοθεσία. Στην ουσία, πέντε χρόνια έχει χτίσει ένα προφίλ προκειμένου να εισχωρήσει σε διάφορες κοινότητες, πιθανόν για την διάδωση διάφορων πληροφοριών.

Ωστόσο δύο πράγματα προκαλούν εντύπωση. Το ένα είναι ότι παρόλο που έχει πάρα πολλές φωτογραφίες στα προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα σε σχεδόν όλες καλύπτει το πρόσωπό της, είτε με κάποιο πλεκτό της είτε με κάποια φωτογραφική μηχανή και το δεύτερο πως προτιμούσε να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού της με μετρητά, αποφεύγοντας τραπεζικές συναλλαγές.

Πώς δρουν οι illegals

Φως στην δράση της κατασκόπου ρίχνει το γεγονός πως ανήκει στους «illegals». Το «Πρόγραμμα των Παρανόμων» είναι ένα δίκτυο πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Το όνομα αυτό τους το έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν ασχολήθηκαν με την ανακάλυψη κατασκόπων που λειτουργούσαν στο πρόγραμμα.

Στην ουσία, έχουν μάθει να παρουσιάζονται ως πολίτες του κράτους στο οποίο εγκαθίστανται (η Μαρία γνώριζε άπταιστα ελληνικά), και να χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα. Στόχος τους, είναι να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι.

Δίκτυο Ρώσων κατασκόπων σε όλη την Ευρώπη

Η περίπτωση της Irina ή «Μαρία Τ.» φυσικά δεν είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσος κατάσκοπος εντοπίστηκε να δραστηριοποιείται στην Νάπολη της Ιταλίας με διαβατήριο από το Περού,

Άλλος στην Χάγη της Ολλανδίας παρουσιαζόμενος ως Βραζιλιάνος, όπως ακόμη ένας στην Νορβηγία, ενώ άλλη μία αντίστοιχη υπόθεση βρέθηκε στην Σλοβενία με άνδρα να δηλώνει πως είναι από την Αργεντινή.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ. «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», προσθέτει.