Δεν ξέρω αν σε εσάς έχει μείνει ως εικόνα κάτι διαφορετικό γύρω από την κατασκοπεία στην Ελλάδα, αλλά σε εμένα ο Θανάσης Βέγγος έχει μείνει.

Ο «φαλακρός πράκτωρ ΘΒ», ο οποίος της δεκαετία του ’60 διακωμώδησε όσο λίγοι τη φρενίτιδα που είχε ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο με τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Αυτός ο «καλός άνθρωπος» Θανάσης που μας έκανε να γελάσουμε με τα καμώματα του γκαφατζή πράκτορα, έρχεται στην επικαιρότητα τώρα που οι «θεωρίες κατασκοπείας» βρήκαν θέση στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Μαρία Τσάλλα, η ρωσίδα «Μάτα Χάρι» που βρισκόταν στην Ελλάδα κι έκανε μια συμβατική ζωή, αλλά κατά βάθος κατασκόπευε τη χώρα μας, είναι το θέμα συζήτησης από την Πέμπτη το απόγευμα.

Και πώς το μάθαμε; Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας… εξέδωσαν ανακοίνωση και μας ενημέρωναν ότι… αποκάλυψαν τη ρωσίδα Μάτα Χάρι.

Πραγματικά έχω αρχίσει κι αναρωτιέμαι αν ο Θανάσης Βέγγος αναστήθηκε, ανέλαβε πόστο στην ΕΥΠ και κάνει γκάφες προκειμένου να μας ευθυμήσει.

Ή να μας κάνει να ξεχάσουμε -κατά άλλους- την τραγωδία στα Τέμπη και τις διαχρονικές ευθύνες ενός άθλιου κράτους.

Διότι ακόμη και το γεγονός ότι η ΕΥΠ βγάζει ανακοίνωση δείχνει ότι αυτό το κράτος δεν έχει σωσμό.

Πρέπει να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί από την αρχή.

Αλλά δεν είναι μόνο η γκάφα της ανακοίνωσης από μια υπηρεσία που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ακόμη δεν έχει λήξει κι μην έχουμε μάθει ποτέ τι έγινε.

Ας πούμε ότι για χάρη της ενημέρωσης καλώς έπραξε που έκανε επίσημη ανακοίνωση.

Αλλά τι μας ανακοινώνει; Ότι υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μια κατάσκοπος στην Ελλάδα, καμουφλαρισμένη από την ιδιότητα της επιχειρηματία στο Παγκράτι, που είχε αγάπη και για τη φωτογραφία.

Και η ΕΥΠ τι έκανε; Την παρακολουθούσε; Την έλεγξε ποτέ αν «άρπαξε» κρατικά μυστικά; Αν φωτογραφούσε κρίσιμες δομές της χώρας;

Αν είχε σχέση με κρατικούς υπαλλήλους και μάθαινε πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές;

Όχι, δεν μας τα είπε όλα αυτά, μας είπε το καλύτερο. Ότι την… ανακάλυψε, αλλά εδώ κι ένα μήνα η Μάτα Χάρι α λα ρωσικά έχει φύγει από την Ελλάδα και μάλλον ζει στη Ρωσία με το πραγματικό της όνομα.

Την άφησαν δηλαδή να διαφύγει ενώ γνώριζαν για τη δράση ενός μέλους μιας κατηγορίας κατασκόπων με το όνομα «Illegals»;

Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ακόμη και το σοβαρό ζήτημα της κατασκοπείας στην Ελλάδα υποβαθμίζεται στα επίπεδα ενός «φαλακρού πράκτορα ΘΒ». Μάλλον ο Βέγγος ήταν πιο σοβαρός.

Δηλαδή η δράση των «Illegals» είναι πρωτόγνωρο γεγονός και έπρεπε όλη η Ελλάδα να το μάθει;

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν γνωστή η δράση τους. Και μπορεί να υπάρχουν και δεκάδες άλλοι σήμερα που η Ρωσία είναι απομονωμένη και αναζητά διεξόδους και πληροφορίες από τη Δύση.

Μήπως στην ΕΥΠ έβλεπαν πολύ… The Americans, μια από τις πιο δημοφιλείς κατασκοπευτικές σειρές;

Εντάξει. Καταλάβαμε τι ακριβώς γίνεται. Η κατάσκοπος που… έφυγε με τρένο έπρεπε να μας κρατήσει κάπως απασχολημένους.

Διότι πώς αλλιώς να ξεγελάσουμε την πίκρα μας, την οργή μας, την αγανάκτησή μας για την τραγωδία στα Τέμπη; Αυτή που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ, όπως και το Μάτι, η Μάνδρα κ.λπ.

Με έναν εγχώριο Τζέιμς Μποντ, ας είναι και φαλακρός πράκτωρ, ας είναι και η απαρατήρητη κοπελίτσα που έπλεκε πουλόβερ.

Η κατασκοπεία είναι από τα αρχαιότερα επαγγέλματα… το αρχαιότερο γνωρίζουμε όλοι ποιο είναι.

Με λίγη Μάτα Χάρι, ολίγον (κυριολεκτικά) κατώτατο μισθό και πέντε έξι ανόητους βαλτούς αστυνομικούς να θέτουν σε κίνδυνο διαδηλωτές, φτιάχνεται μια ωραιότατη σούπα.

Αντί να δούμε πόσο σάπιο είναι το κράτος, αντί να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα χαιρόμαστε να ζούμε.

Αντί να στήσουμε μια πατρίδα που θα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, παίζουμε τους κατασκόπους με μια αποτυχημένη μίμηση του Τζον Λε Καρέ.

Ο καημένος ο Βέγγος. Πόσο διαχρονικός είναι. Και πόσο σημαντικός θα ήταν σήμερα σε θέση ευθύνης…