Είναι εδώ και λίγες ώρες που ζούμε σε ρυθμούς κατασκοπευτικού θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Τσάλλα. Η ρωσικής καταγωγής κατάσκοπος δρούσε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Με το κουβάρι της υπόθεσης να έχει αρχίσει να ξετυλίγεται μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υπηρεσιών για τη Μαρία Τσάλα, μας έρχεται στο μυαλό μια από τις κορυφαίες κατασκοπευτικές σειρές που έκανε θραύση τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική σειρά κατασκοπείας The Americans.

Η κατασκοπεία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Το The Americans ακολουθούσε τα βήματα της Elizabeth (Kerri Russell) και του Philip Jennings (Matthew Rhys), δύο μυστικών πρακτόρων της KGB που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ψεύτικες ταυτότητες.

Στο περιβάλλον τους δεν γνώριζε κανείς την πραγματική του ταυτότητα και τη μυστική τους δράση. Ούτε και τα παιδιά τους Paige και Henry που είναι μυημένα στην αμερικανική κουλτούρα.

Σκοπός τους να προφυλάξουν το μυστικό και να κάνουν τα πάντα για την πατρίδα τους, τη Ρωσία. Χωρίς φυσικά να γίνουν αντιληπτοί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά αντιπροσωπεύεται από τον πράκτορα του FBI, Stan (Noah Emmerich), που τυχαία μετακομίζει με τη γυναίκα και τον γιο του δίπλα από το σπίτι των δύο πρακτόρων της KGB.

Μέσα από τις αποστολές που πρέπει να φέρουν εις πέρας Elizabeth και Philip διαμορφώνεται το γενικότερο σκηνικό του Ψυχρού Πολέμου και φυσικά της σχέσης του ζευγαριού.

«The Americans»: Με τη ματιά του κατασκόπου

Δημιουργός της σειράς ο Joseph Weisberg που εργαζόταν στη CIA τη δεκαετία του 1990. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι το δράμα κατασκοπείας «The Americans» είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Σε περιστατικά που είχε ζήσει ο Joseph Weisberg κατά τη διάρκεια της θητείας του στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Ήταν το 2007 και αφού είχε εγκαταλείψει τη CIA που ο Joseph Weisberg κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «An Ordinary Spy».

Ένα μυθιστόρημα για την ιστορία ενός κατασκόπου στα τελευταία στάδια της εκπαίδευσής του στη Βιρτζίνια και μετατίθεται στο εξωτερικό. Το περιεχόμενο του μυθιστορήματος ήταν, κατά τον παραγωγό της σειράς «The Americans», Graham Yost, ο πιλότος για μια πιθανή σειρά κατασκόπων.

Ο Joseph Weisberg ήταν γοητευμένος από τις ιστορίες που άκουγε από πράκτορες που υπηρετούσαν στο εξωτερικό ως κατάσκποι, ενώ παράλληλα μεγάλωναν τις οικογένειές τους. Ήταν αυτό το στοιχείο που τον έκανε να μεταφέρει την ιδέα της οικογένειας κατασκόπων στην τηλεόραση από το να περιοριστεί σε έναν κεντρικό ήρωα κατάσκοπο.

Μόλις ο Graham Yost διάβασε τον πιλότο της σειράς, ήξερε ότι έχει το κατάλληλο υλικό στα χέρια του. Ένα «ενοχλητικά καλό» θέμα που οδήγησε και στην ανάπτυξη του «The Americans».

Η ιστορία του «The Americans» άρχιζε να διαδραματίζεται μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ronald Reagan τον Ιανουάριο του 1981 και ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 1987. Μια σειρά που παρουσίαζε με άψογο τρόπο το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 1980.

Η διπλή ζωή της Μαρίας Τσάλλα στην Αθήνα

Με τη Μαρία Τσάλλα να ζει διπλή ζωή στην Αθήνα και ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι κατασκόπων να αποκαλύπτεται στη χώρα μας, δεν αμφιβάλλεται σε λίγα χρόνια να βλέπουμα τα όσα διαδραματίζονται να γίνονται σενάριο καθηλωτικής σειράς κατασκόπων.

Πόσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη Μαρία Τσάλλα; Η γυναίκα με το όνομα Μαρία Τσάλλα αποδείχθηκε Ρωσίδα κατάσκοπος με το όνομα «Ιρίνα Τ. Σ.». Όπως και στo «The Americans», σε αυτή την περίπτωση μαθαίνουμε για ένα ζευγάρι κατασκόπων. Η Μαρία Τσάλλα φέρεται να είναι παντρεμένη με επίσης μυστικό πράκτορα ρωσικής καταγωγής που δρούσε στη Βραζιλία.

Στην Ελλάδα παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018. Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.

Με ηλικία λίγο πάνω από τα 30, η Μαρία Τσάλλα ήταν ιδιοκτήτρια του γνωστού καταστήματος «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο». Ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media, με έντονη κοινωνική ζωή, ενώ εμφανιζόταν και ως φωτογράφος.

Φρόντιζε όμως να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο τα χαρακτηριστικά της. Σε όλα σχεδόν τα καρέ που είχε μοιραστεί στα social media φρόντιζε να καλύπτει τα το πρόσωπό της. Είτε κάλυπτε το πρόσωπό της με κάποιο πλεκτό, είτε το έκρυβε πίσω από τη φωτογραφική της μηχανή.

Στο άκουσμα των αποκαλύψεων, η συνεργάτης της στο κατάστημα έπεσε από τα σύννεφα. Δεν περίμενε σε κάθε περίπτωση ότι συνεργαζόταν με μια γυναίκα κατάσκοπο που χαρακτήρισε ως πολύ καλό και εσωστρεφή άνθρωπο.

Οι κατάσκοποι των «illegals» εφοδιάζονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους με στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων, ακόμα μια μικρών παιδιών, που έχουν πεθάνει. Η κάλυψή της πήγαινε καλά μέχρι που αποκαλύφθηκε ο Ρώσος κατάσκοπος με τον οποίο ήταν παντρεμένη. Εκείνος δραστηριοποιούνταν ως «Ντάνιελ Κάμπος» στη Βραζιλία.

Εκείνος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με το πρόσχημα ότι φεύγει διακοπές. Ακριβώς την ίδια περίοδο είναι που έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι και η Μαρία Τσάλλα. Έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της.