Η Βρετανική Σχολή Αθηνών (ΒΣΑ) και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), διοργανώνουν διεθνές συνέδριο «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση του 1821: Προς μια παγκόσμια ιστορία».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 15-17 Μαρτίου 2023, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Για να δείτε ή/και να κατεβάσετε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ

Για την φυσική σας παρουσία, παρακαλούμε εγγραφείτε μέσω του Eventbrite εδώ 

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Unpublished archives of British Philhellenism during the Greek Revolution of 1821, στόχος του οποίου είναι να φωτίσει τη σχέση μεταξύ του Φιλελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών (ΒΣΑ) σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Έχοντας έναν χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2021-24), το έργο έχει δύο στενά συνδεδεμένους στόχους. Ο πρώτος αποβλέπει στη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά μεταξύ 2023 και 2024 και θα περιλαμβάνει πρωτότυπα τεκμήρια από τα έγγραφα του Σκωτσέζου εθελοντή και ιστορικού George Finlay (1799-1875) και του Άγγλου πλοιάρχου Frank Abney Hastings (1794-1828), που αποτελούν μέρος της συλλογής Finlay της ΒΣΑ. Ο δεύτερος στόχος αφορά την έκδοση ενός συλλογικού τόμου με μελέτες από κορυφαίους ειδικούς, προκειμένου τα παραπάνω αρχειακά τεκμήρια να συνδεθούν με την γενικότερη ιστορία του Φιλελληνισμού. Η εν λόγω έκδοση θα κυκλοφορήσει στη σειρά Modern Greek and Byzantine Studies της ΒΣΑ από τον οίκο Routledge.

Παράλληλα με το ψηφιακό αρχείο και το διεθνές συνέδριο προγραμματίζεται μια σειρά μικρότερων δράσεων, όπως αναρτήσεις σε ιστολόγια, ομιλίες, εργαστήρια, σεμινάρια κ.α.. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις επερχόμενες εκδηλώσεις επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.bsa.ac.uk/research-2/britishphilhellenism/