Ζήτημα προτεραιότητας και όχι ενασχόληση δευτερεύουσας σημασίας «πρέπει επιτέλους να αποτελέσει η ισότητα γυναικών και ανδρών, καθώς αφορά το σύνολο της Κοινωνίας και την πρόοδό της», επισημαίνει ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Το 2023, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, σε ηγετικές θέσεις και θέσεις ευθύνης. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανεργία και το χάσμα των αμοιβών. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική εκμετάλλευση, παράνομη διακίνηση, πορνεία, πορνογραφία, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, παραβίαση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων είναι υπαρκτά φαινόμενα της κοινωνίας μας, δυστυχώς με μεγάλο σκοτεινό αριθμό», επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Οι υπάρχουσες διακρίσεις, ανισότητες και παραβιάσεις αποτυπώνονται στα ποσοστά, στους αριθμούς, στα γεγονότα. Επιβεβαιώνονται από την τελευταία θέση που κατέχει συνεχόμενα η χώρα μας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους δείκτες ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Οι γυναίκες αποδεικνύουν καθημερινά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ότι είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες παρά τα εμπόδια και τα πολλαπλά βάρη που επωμίζονται. Η ισότητα γυναικών και ανδρών πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα, όχι ενασχόληση δευτερεύουσας σημασίας.

Είναι θέμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας και την πρόοδό της».