To πιο ακριβό έργο του Ρούμπενς ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί την άνοιξη από τον οίκο Sotheby’s και η τιμή του αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. δολάρια. Οσοι είναι αριθμομνήμονες πιθανόν να έχουν συγκρατήσει ότι το ρεκόρ για έργο του εκ των κορυφαίων της φλαμανδικής ζωγραφικής σημειώθηκε το 2002 και αφορούσε τη «Σφαγή των νηπίων» που άλλαξε χέρια προς 76,7 εκατ. δολάρια και να θεωρήσουν ανακριβή την παραπάνω είδηση. Ομως όχι. Διότι το «Πορτρέτο άνδρα ως θεού Αρη» (περ. 1620) υπήρξε ως το 2002 όντως το ακριβότερο έργο του ζωγράφου, καθώς είχε πωληθεί και πάλι από τον ίδιο οίκο προς 8,2 εκατ. δολάρια. Εκτοτε δεν είχε ξαναβγεί στην αγορά αν και ήταν εκτεθειμένος επί σειρά ετών στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ο πίνακας προέρχεται από τη συλλογή του ζεύγους Fisch -Davidson, που βρίσκονται στη φάση του διαζυγίου και από την πλούσια συλλογή τους ήδη έχουν πωληθεί τουλάχιστον δέκα μπαρόκ έργα, ανάμεσά τους και η «Κεφαλή του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή» του ίδιου ζωγράφου προς 23,5 εκατ. δολάρια.

Τα 85α γενέθλια του Γκέοργκ Μπάζελιτς

Με δυο σημαντικά έργα του εκ των κορυφαίων εν ζωή καλλιτεχνών της Γερμανίας, Γκέοργκ Μπάζελιτς, ετοιμάζεται ο οίκος Christie’s να γιορτάσει τα 85α γενέθλια του εικαστικού. Πρόκειται για το γλυπτό Frau Paganismus (1994) – φωτογραφία – και τον πίνακα Elke I (1975). Το κολοσσιαίο γλυπτό είναι σκαλισμένο από ένα κομμάτι ξύλου με τη χρήση αλυσοπρίονου, τσεκουριού και σμίλης και αποδίδει έναν επιβλητικό γυναικείο κορμό ύψους άνω των δύο μέτρων, παραπέμποντας στα ανθρωπόμορφα ξύλινα γλυπτά που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια και συνδέονται με το παγανιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Η εκτίμηση του οίκου κυμαίνεται μεταξύ 4,82 και 7,23 εκατ. δολάρια.

Το θέμα του δεύτερου έργου είναι η σύζυγος του ζωγράφου, Ελκε, με την οποία γιόρτασε 60 χρόνια γάμου το 2022. Πρόκειται για το δεύτερο πορτρέτο της, το πρώτο το είχε φιλοτεχνήσει το 1969. Και τα δύο πορτρέτα δείχνουν τη γυναίκα του Μπάζελιτς ανάποδα. Η ελαιογραφία σε καμβά έχει διαστάσεις 1,62×1,3 μ. και η εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4,22 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα που θα δημοπρατηθούν στις 28 Φεβρουαρίου προέρχονται από μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως, τη συλλογή Ες.