Το μέλλον είναι κάτι που θεωρείται άδηλο, μακρινό και απρόσωπο. Ωστόσο, η εν εξελίξει κλιματική κρίση το καθιστά ολοένα και πιο δυσοίωνο, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Αλλωστε, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία και οι έλληνες επιστήμονες, «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τη βιώνουμε στη χώρα μας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με όλο και πιο έντονες επιπτώσεις, θα μας «επισκέπτονται» συχνότερα».

Ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελούν το τρίπτυχο του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια και ήδη οι αρμόδιοι μηχανισμοί καλούνται να προλάβουν ή να διαχειριστούν τις συνέπειες των καταστροφών. Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες και τις σοδειές τους, ενώ τα οικοσυστήματα απειλούνται με αναπόφευκτη καταστροφή. Με πολύ πιο συστηματικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και σημαίνουν συναγερμό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και – όπως επισημαίνεται – αν δεν δράσουμε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η χώρα μας απειλείται με αύξηση των καταστροφικών πυρκαγιών, εξαφάνιση των παράκτιων κοινοτήτων και ακτών, ξηρασία και εν τέλει ερημοποίηση.

Καθώς τα τελευταία χρόνια τόσο στον διεθνή όσο και στον ελλαδικό χώρο έχουμε βιώσει πολύ σοβαρά κλιματικά γεγονότα με πολλά θύματα, αλλά και εκτεταμένες επιπτώσεις σε περιουσίες και υποδομές, «ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την απειλή που – πέραν του περιβαλλοντικού – έχει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικά της αναγκαιότητας λήψης μέτρων είναι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέγραψε τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (91 ευρώ ανά κάτοικο το 2021) εξαιτίας των δραματικών αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη.