«Κουμπαρά» για νέες παρεμβάσεις πριν από τις εκλογές δημιουργεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να «αφήσει» στην κυβέρνηση ένα δυνατό μαξιλάρι στην περίπτωση αποφάσεων για παροχές κατά το επόμενο διάστημα. Οι υψηλές πτήσεις των φορολογικών εσόδων αυξάνουν τα οικονομικά περιθώρια και οι πληροφορίες δείχνουν ότι η θετική πορεία του Ιανουαρίου θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 5,023 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 620 εκατ. ευρώ τον στόχο, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,765 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για  2,147 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,603 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου. Η υπέρβαση των φοροεισπράξεων και η μείωση των τιμών της ενέργειας γεμίζουν αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο και αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο θα είναι καλύτερα των στόχων το 2022 και το 2023, όπως επίσης και το ΑΕΠ για το 2023, το οποίο μπορεί να φτάσει το 2% (από 1,8%).

Αρμόδιες πηγές, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις νέες παρεμβάσεις, αναφέρουν ότι έχει κρατηθεί ένα μαξιλάρι και δεν έχει καταναλωθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Εξηγούν, όμως, ότι δεν αναμένονται ανακοινώσεις κάποιου μαζικού πακέτου στήριξης, πλην κάποιων παρεμβάσεων, και προσθέτουν ότι έχει ανοίξει ο κύκλος προς τα προεκλογικά προγράμματα. Η λογική είναι ότι η οικονομική διαχείριση, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο και οι υπεραποδόσεις να συνδέονται με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα πρέπει να συντηρούνται. Οι αβεβαιότητες στο διεθνές μέτωπο παραμένουν και το οικονομικό επιτελείο παραμένει συντηρητικό ως προς τις προβλέψεις.

Τα έσοδα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά τον Ιανουάριο του 2023 η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ιδιαίτερα θετική. Ακόμη, πρόσθεσε, σχολιάζοντας τα στοιχεία, ότι «τα έσοδα από φόρους ειδικότερα ανήλθαν σε 5.023 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023.

Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι αυξημένες κατά 184 εκατ. έναντι του στόχου επιστροφές εσόδων, παραμένει μια πολύ σημαντική υπέρβαση που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας καθώς ξεκινά το 2023». Σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2024, δηλαδή όσον αφορά την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2024-2027 και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ευρώπη, δεν είναι βέβαιο αν θα πραγματοποιηθούν πριν από τις εκλογές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο χρόνος κατάθεσης εξαρτάται από τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Σχετικά με την κατάθεση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024-2027, υπάρχει όμως βιασύνη, καθώς οι χώρες οφείλουν να καταθέσουν το πρόγραμμα στην Κομισιόν έως τις 30 Απριλίου. Και όπως επισήμαιναν στελέχη του υπουργείου, το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων συνδέεται φέτος με τις αποφάσεις για τις αλλαγές των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες επείγουν για τους Γερμανούς. Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενδεχομένως να συμπέσει με την εκλογική διαδικασία.

Πότε ξεκινούν οι ρυθμίσεις

Εως τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που ήταν συνεπείς έως την 1η Νοεμβρίου 2021 αλλά στη σκιά της ενεργειακής κρίσης δημιούργησαν χρέη. Παράλληλα θα ανοίξει ξανά και η «πόρτα» των παλαιών ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων για όσους τις έχασαν. Η επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις θα μπορεί να γίνει έως το τέλος Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο δόσεων.

Επίσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα του Market Pass. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με βάση τον ΑΦΜ, ενώ οι πρώτες πληρωμές προγραμματίζονται για τις 3 Μαρτίου 2023.